• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Litvanski istražitelji stigli u Banjaluku

Litvanski istražioci sastali su se sa predstavnicima MUP-a RS i Specijalnog tužilaštva kako bi zajednički radili na slučaju fabrike glinice "Birač".

 Litvanski istražitelji stigli u Banjaluku Izvor: MONDO

Iz MUP RS nisu željeli da saopšte detalje o sastanku sa litvanskim istražiocima.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić rekao je da će istraga u slučaju Fabrike glinice "Birač" imati pozitivan epilog.

Jovičić smatra da će istraga rezultirati podnošenjem krivičnih prijava i hapšenjem lica koja su se bavila inkriminisanim radnjama u ovoj fabrici.

On je ocijenio da je veoma važno što država Litvanija ne stoji iza lica koja su počinila inkriminisane radnje u ovoj fabrici i njenim povezanim firmama.

"Predstavnici istražnih organa Litvanije danas u Banjaluci razgovaraju sa našim timom koji vodi istragu u 'Birču' o daljoj saradnji i svim nedjelima koja su se dogodila u ovoj fabrici i njenim povezanim preduzećima, kao i o temi 'Balkan investment banka", precizirao je Jovičić.

On je rekao novinarima da je Republika Srpska dobila ponudu i drugih država za pružanje međunarodne pomoći u navedenom slučaju.

Ranije je najavljeno da će predstavnici istražnih organa Litvanije doputovati u Banjaluku da bi učestvovali u istrazi u vezi sa fabrikom "Birač", jer se protiv osoba osumnjičenih da su oštetili tu fabriku u RS vodi istraga i u Litvaniji.

MUP RS je ranije podneo krivične prijave protiv šestoro Litvanaca, bivših rukovodilaca u "Birču", koji se terete da su iz fabrike putem povezanih firmi i Balkan investment banke (BIB) u inostranstvo iznijeli stotine miliona evra.

Većinski vlasnik "Birča" i BIB je bila litvanska Ukio grupa.

Nakon što su Litvanci napustili RS, upravljanje "Birčem" preuzela je Vlada RS.

Poslanik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS Kostadin Vasić rekao je danas da je "ekipu Litvanaca u 'Birču' zamijenila sumljiva ekipa iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)".

Vasić je od ministra finansija RS Zorana Tegeltije, koji je i predsjednik vladinog Koordinacionog tima za "Birač", zatražio podatke o finansijskom stanju u toj fabrici.

Vasić je naveo da Vlada RS sada ubjeđuje javnost da "Birač" dobro radi, dodavši da on raspolaže informacijama da ta fabrika ne plaća troškove dobavljačima.

Ministar Tegeltija je odgovorio da "Birač" trenutno radi i povećava proizvodnju, uprkos činjenici da je iz te fabrike u ranijem periodu izvučeno sve što se moglo.

Prema njegovim riječima, "niko ne bi trebalo da odmaže 'Birču', jer je jako mali broj onih koji pomažu da ova fabrika opstane i da u njoj radi 1.600 radnika".

"Sve što se dešavalo u prethodnom periodu u toj fabrici, vjerovatno je više pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosuđe, i siguran sam da će biti mnogo posla za ove institucije", kazao je Tegeltija.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE