• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I dalje bez dogovora o odluci "Sejdić-Finci"

U Budimpešti bez dogovora završen sastanak pet političkih partija iz FBiH sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o odluci "Sejdić-Finci"

 I dalje bez dogovora o odluci "Sejdić-Finci" Izvor: MONDO

Na sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Budimpešti približeni su stavovi pet stranaka iz Federacije BiH o provođenju odluke "Sejdić i Finci", rekao je Srni potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić. Đonlagić je dodao da će se dalje raditi onako kako je File najavio i da je sve rečeno u izjavi evropskog komesara.

On nije mogao saopštiti više detalja sa sastanka lidera "petorke" sa Fileom u Briselu o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je rekao da je napravljen dobar pomak tokom razgovora u Budimpešti.

"Razgovori se nastavljaju na ekspertskom nivou i šansa postoji. Važno je da su se EU i File uključili na pravi način. Očekujem da ćemo u narednom periodu doći do nekog rješenja, uz pomoć EU", rekao je Lagumdžija, prenosi TV1.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović smatra da nije napravljen nikakav pomak. "Radiće se dalje, prvo na ekspertskom nivou, a zatim na političkom", dodao je Izetbegović.

Lider HDZ-a Dragan Čović smatra da se još može napraviti iskorak i da BiH može sustići zemlje iz regiona koje su, kako kaže, kilometrima ispred.

Čović je izrazio zadovoljstvo što se počelo razgovarati "na džentlmenski način", i da svi iskazuju zabrinutost za BiH.

"Toliko je izgleda volimo da još nismo spremni riješiti te nijanse između sebe. Ne vidim nijedan razlog da u narednih desetak dana to na ekspretskom nivou ne riješimo", rekao je Čović.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je rekao da je ovo bio još jedan naporan i produktivan susret.

"Na nama je da narednih dana strpljivo radimo i dođemo do rješenja. Mislim da vrijeme nije izgubljeno, da jednostavno tražimo rješenje i toleranciju", dodao je Radončić.

Lideri pet stranaka iz Federacije BiH na današnjem sastanku sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u Bumipešti nisu postigli dogovor o provođenju odluke "Sejdić - Finci".

File je nakon sastanka izrazio uvjerenje da se konačan sporazum može postići nastavljajući konsultacije.

"Namjeravamo da nastavimo konsultacije u Briselu na ekspertskom nivou sljedeće sedmice i, ako bude potrebno, na konsultacijama u BiH prije nego što ponovo budemo mogli da se sastanemo u današnjem formatu", napomenuo je File.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE