• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muke podstanara u BiH

Iznajmljivanje stana u BiH svelo se na višenedjeljno "češljanje" neuslovnih stambenih prostora, često prepunih vlage, paučine, insekata i prljavštine.

 Muke podstanara u BiH Izvor: MONDO

Iskustva podstanara pokazuju da među stanodavcima ima i onih koji nude objekte pune paukova, s vlažnim zidovima.

Nailazili su, tvrde, i na stanove s namještajem koji bi zbog starosti više poslužio kao muzejski eksponat, nego funkcionalan stambeni predmet, pišu "Nezavisne novine".

Studentkinja, koja je zamolila da joj se ne navodi ime, priča da je, nakon višemjesečne potrage za adekvatnim stanom u Banjaluci, zaključila da stanodavci precjenjuju svoje nekretnine, te da neki od njih u oglasima lažu o broju soba, kvadraturi, načinu zagrijavanja prostorija...

"Desilo mi se da žena kaže da je privatno centralno grijanje, a kada dođeš u stan tamo zatekneš kvarcne grijalice. Umjesto štednjaka, nailazila sam na zahrđali rešo, ali sam pronalazila i vlagu, prljavštinu. Namještaj je uglavnom u fazi raspada, onakav kakav biste našli pored kontejnera", kaže ova studentkinja, te dodaje da ni svi podstanari nisu bez mana, pa tako neki ne čuvaju tuđi stan ili pobjegnu prije nego što izmire obaveze.

U šoku je još i student Vladimir J, koji prije nekoliko mjeseci nije mogao da vjeruje vlastitim očima, nakon što je posjetio stan koji je želio da iznajmi u banjalučkom naselju Nova varoš.

"U oglasu je pisalo da je riječ o namještenom stambenom prostoru, a kada sam otvorio vrata unutra sam zatekao samo sto, stolicu i improvizovani krevet, koji liči na sve, samo ne na dio namještaja na kojem se može prespavati. Ostao sam zapanjen, ali nisam sakupio snage da nesuđenom stanodavcu u lice 'saspem' šta o njemu mislim", kaže ovaj student, koji je u grad na Vrbasu došao iz Gradiške.


Da nevolja bude veća, Banjaluka nije usamljen primjer, već je slična situacija u svim gradovima u zemlji.

"Često korisnici kada dođu na teren shvate da postoje razlike između onog što piše u oglasu i onog što u stanu zateknu. Stanodavcima je na prvom mjestu je da nešto zarade, a nije im bitno u kakvim će uslovima ljudi da žive. Izdaju, dakle, i stanove koji nisu adekvatni za stanovanje i nemaju određeni nivo higijene", ističe Željko Marić, terenski koordinator u Udruženju građana "Don" Prijedor.

Poražavajuća su i iskustva sarajevskih podstanara, tvrde borci za zaštitu potrošača. Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo, ističe da svi koji planiraju da iznajme stan prvo treba da dobro "odmjere" situaciju.

"Nama se uglavnom podstanari žale na komunalne usluge, odnosno nedostatak mjernih instrumenata za grijanje. Osim toga, ima i stanova koji nisu sa higijenskog aspekta odgovarajući, ali imate i onih koji su prazni, što je posljedica krize", naglašava Lakota.

Dok se stanodavci, tradicionalno, brane parolom "koliko para toliko muzike", u udruženjima za zaštitu potrošača vas, ako planirate da iznajmite stan, savjetuju da dobro otvorite oči prije nego što se odlučite na useljenje, pišu "Nezavisne novine".

Inače, namještena soba u Banjaluci trenutno košta između 100 i 150 KM, a u Sarajevu od 90 do 160 KM, namještena garsonjera u Banjaluci košta od 150 do 280 KM, a u Sarajevu od 200 do 300 KM. Komforan namješten stan u Banjaluci košta od 250 do 500 KM, a u Sarajevu od 300 do 600 KM. U ove cijene nisu uračunati režijski troškovi.

(MONDO, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE