• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogdanić: Ubuduće redovne isplate plata

Najkasnije do ponedjeljka 4. novembra plate će biti isplaćene u Kliničkom centru u Banjaluci, izjavio resorni ministar Dragan Bogdanić

 Bogdanić: Ubuduće redovne isplate plata Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pronašli su način da zaposlenima u bolnicama u Srpskoj ubuduće budu redovno isplaćivane plate sa izmirenim doprinosima, a najkasnije u ponedjeljak, 4. novembra, plate će biti isplaćene u Kliničkom centru u Banjaluci, izjavio je resorni ministar Dragan Bogdanić.

"Ispitaćemo one visoke plate u Kliničkom centru Banjaluka, vjerovatno će malo kasniti, a svi ostali će dobiti plate. Nadam se da će sve bolnice, a i primarna zdravstvena zaštita septembarsku platu isplatiti sa doprinosima", rekao je Bogdanić danas u Foči.

On je dodao da se u budućnosti mora voditi računa o racionalizaciji troškova u zdravstvenom sektoru.

"U ovom momentu veoma je bitno da svi imaju korektan odnos prema korisnicima zdravstvenih usluga i da svi malo odustanemo od komoditeta da bi se sačuvao zdravstveni sistem koji, ipak, veoma dobro funkcioniše", rekao je Bogdanić.

On je sve koji imaju uticaj na rad zdravstvenih ustanova pozvao na odgovornost i savjestan rad.

Radnici Kliničkog centra Banjaluka zatražili su danas sa polučasovnog protestnog okupljanja od Vlade Republike Srpske i rukovodstva ove zdravstvene ustanove da im plate i doprinosi ubuduće budu redovno isplaćivani u skladu sa kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo nije isključio mogućnost da sindikati u zdravstvu Srpske u narednom periodu krenu i u radikalnije oblike ostvarivanja svojih prava, organizovanjem protesta i štrajkova, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

"Tražimo da Klinički centar Banjaluka napokon dobije status univerzitetskog kliničkog centra, a ne da bude bolnica trećeg nivoa", rekao je Šukalo novinarima.

Predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Ranko Palačković zatražio je održavanje tematske sjednice Vlade Srpske na kojoj treba pronaći rješenja u vezi sa problemima u zdravstvenim ustanovama u Republici.

On je rekao da se ovaj sindikat zalaže za redovne plate zdravstvenih radnika, za obezbjeđivanje potrebnih sredstava za rad kako bi pacijenti bili zadovoljni zdravstvenim uslugama u Srpskoj.

Današnjem protestnom okupljanju u holu banjalučkog Kliničkog centra prisustvovali su radnici, članovi Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, te Strukovnog sindikata doktora medicine Srpske.

Mirno protestno okupljanje radnika održano je za vrijeme redovne pauze, čime nije ometan proces rada.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE