• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani najviše vjeruju SNSD-u

SNSD, SDS i DNS bilježe rast popularnosti, PDP i ostale partije gube povjerenje građana, rezultat je istraživanje agencije "Ipsos stratedžik".

 Građani najviše vjeruju SNSD-u Izvor: MONDO

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS) i Demokratski narodni savez (DNS) bilježe rast popularnosti, dok Partija demokratskog progresa (PDP) i ostale partije gube povjerenje građana, rezultat je najnovijeg istraživanje koje je provela agencija "Ipsos stratedžik".

Istraživanje, koje je je provedeno od 24. do 28. oktobra u Republici Srpskoj na uzorku od 1.005 ispitanika, pokazalo je da građani najviše povjerenja imaju u SNSD - 39,2 odsto, što je za 2,5 odsto više u odnosu na istraživanje iz februara.

Prema ovom istraživanju, koje danas objavljuju "Nezavisne novine", za SDS bi glasalo 30 odsto ispitanika, dok je u februaru za ovu stranku bilo opredijeljeno njih 24,9 odsto.

Povjerenje u DNS ima 7,5 odsto glasača, što je za 0,3 odsto više nego u februaru.

Pad povjerenja građana bilježi PDP za kojeg bi glasalo svega 5,4 odsto građana, što je četiri odsto manje nego u februaru ove godine.

Podaci istraživanja su pokazali da bi, u slučaju da u toku sedmice budu održani parlamentarni izbori, najveće povjerenje građana dobio SNSD i to 39 odsto, zatim SDS 30 odsto, DNS osam, PDP pet, te SNS i SP po tri odsto i SDA dva odsto, dok bi ostale partije dobile 10 odsto glasova.

Na pitanje kojoj političkoj ličnosti u Republici Srpskoj se može najviše vjerovati, 17 odsto ispitanika reklo je da je to lider SNSD-a Milorad Dodik, šest odsto potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, a njih četiri odsto mišljenja je da je to predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Tri odsto ispitanika smatra da se najviše može vjerovati predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću, a jedan odsto anketiranih predsjedniku DNS-a Marku Paviću.

Od ukupnog broja anketiranih, njih 34 odsto smatra da se ne može vjerovati nijednom političaru, dok 20 odsto ne zna odgovor.

Podaci istraživanja pokazuju da su najznačajniji problemi sa kojima se suočavaju građani u Republici Srpskoj prvenstveno nezaposlenost, zatim ekonomska kriza, korupcija, politička situacija, kriminal i nizak standard.

Prema ovom istraživanju, koje je provela ova najrespektabilnija istraživačka agencija u regiji, građani uglavnom nemaju povjerenje da bi političke partije mogle riješiti probleme nezaposlenosti, korupcije, kriminala, niskog standarda i siromaštva, ali, ipak, misle da bi SNSD i SDS bile najuspješnije u tome.

Što se tiče ekonomske situacije, 17 odsto ispitanika smatra da je najprije može riješiti SNSD, a 14 odsto SDS. Četiri odsto ispitanika je mišljenja da bi ekonomsku situaciju najprije riješili PDP i DNS.

Kada je riječ o korupciji, 15 odsto ispitanika smatra da bi SNSD bio najuspiješniji u njenom rješavanju, a 13 odsto njih mišljenja je da bi to najbolje uradio SDS.

Što se tiče statusa Republike Srpske u BiH, 21 odsto građana Srpske smatra da bi SNSD bio najuspješniji na tom polju, dok njih 13 odsto misli da bi to najbolje radio SDS.

Prema mišljenju ispitanika, najznačajnija ličnost u regionu u posljednjih godinu dana je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na drugom mjestu je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a na trećem srpski teniser Novak Đoković.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE