• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bondarjev: Moguć raspad BiH

Eksperti Ruskog instituta za strateška istraživanja (RISI), smatraju da će se BiH u sadašnjem obliku neizbježno raspasti.

 Bondarjev: Moguć raspad BiH Izvor: MONDO

Oni smatraju da će se BiH u sadašnjem obliku neizbježno raspasti na dva sastavna dijela - Republiku Srpsku i Federaciju BiH, čim oslabi zapadno prisustvo u regionu Balkana.

Viši naučni saradnik RISI-ja Nikita Bondarjev u intervjuu Srni ističe da Federaciji BiH prijeti opasnost da se pretvori u "čisto muslimansku", jer nakon ulaska Hrvatske u EU bosanske Hrvate, koji imaju hrvatske pasoše, ništa više neće zadržavati u BiH".

"Republika Srpska će se ili ujediniti sa Srbijom ili će nestati. Kao i kod kosovskih Srba, i Srbi iz BiH nemaju budućnost ako budu odvojeni od glavnog korpusa srpskog naroda" - ocjenjuje Bondarjev i napominje da ni "Srbija nema budućnosti bez Republike Srpske i Srba na Kosovu".

On upozorava da se pritisak na Republiku Srpsku vrši ne samo iz Vašingtona i Berlina, nego i iz Saudijske Arabije, koja finansira islamske fundamentaliste u cijelom svijetu, uključujući i Balkan.

Podsjetivši na nedavnu izjavu turskog premijera Taipa Erdogana, koji je tokom posjete Kosovu otvoreno rekao "Kosovo je Turska, a Turska - Kosovo", Bondarjev ističe da ne treba biti teoretičar zavjere da se iz ove izjave shvati da Turska želi obnovu Otomanskog carstva, ali pod savremenim, pseudodemokratskim plaštom.

Bondarjev ocjenjuje da se kod Bošnjaka-muslimana istiskuje slavenska kultura i zamjenjuje turskom, pa čak i arapskom tradicijom.

"Razdor između Srba i muslimana u BiH, koji su vijekovima živjeli u jednoj državi i imaju isti slavenski korijen, svakim danom postaje sve veći i veći. Upravo u tome leži realna opasnost", upozorava Bondarjev.

Što se tiče nekih pokušaja na Zapadu da se Srbi okrive za Prvi svjetski rat, Bondarjev kaže da RISI planira da u Banjaluci organizuje naučnu konferenciju kao protivtežu konferenciji koju će u Sarajevu organizovati zemlje "gubitnice" – NJemačka i Austrija.

"Mi nećemo dozvoliti istinskim inicijatorima Prvog svjetskog rata da provedu reviziju istorije i da predstave Srbiju i Srbe kao agresore", istakao je on, navodeći da je tim povodom planirano niz memorijalnih manifestacija, posjeta ruske delegacije Republici Srpskoj na visokom nivou, ali je rano da se o tome govori detaljno.

Povodom nedavnog otvaranja predstavništva RISI u Beogradu, Bondarjev navodi da je to prva, ali da se nada da neće biti i posljednja ruska nevladina organizacija u Srbiji.

Što se tiče konkretnih ciljeva i zadataka predstavništva RISI, u planu je da se putem ovog predstavništva jačaju rusko-srpske veze u naučnoj i kulturnoj oblasti, odnosno u onome što se naziva javna diplomatija.

Ruski eksperti, naučnici, politikolozi i istoričari će, kaže Bondarjev, dolaziti u Beograd i držati predavanja, seminare, a u Moskvu će biti pozivani srpski eksperti i naučnici.

"Naš glavni problem jeste taj što rusko i srpsko političko društvo ne čuje jedno drugo iako često nastupaju sa praktično identičnih pozicija. Naš zadatak je da pomognemo Rusiji i Srbiji da se to ispravi", rekao je Bondarjev za Srnu.

On napominje da RISI već sarađuje sa Republikom Srpskom, te da ima potpisan ugovor o saradnji sa Fakultetom političkih nauka u Banjaluci, a u avgustu ove godine filmska ekipa RISI-ja snimala je film o Republici Srpskoj koji se trenutno montira i biće završen u novembru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE