• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špijunski centri SAD u Sarajevu i Zagrebu?

U američkim ambasadama u Sarajvu i Zagrebu kriju se špijunske baze koju koriste CIA i NSA, objavio je britanski "Independent".

 Špijunski centri SAD u Sarajevu i Zagrebu? Izvor: MONDO

Među ostalim gradovima u kojima funkcionišu špijunske stanice američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) su Priština, Atina, Baku, Budimpešta, Frankfurt, Ženeva, Kijev, Madrid, Milano, Moskva, Pariz, Prag, Rim, Tbilisi, Tirana i Beč, objavio je britanski dnevnik pozivajući se na dokumente Edvarda Snoudena.

Jedinica koja se koristi za špijuniranje i prikupljanje podataka često se nalazi na krovovima američkih ambasada, piše "Independent", te ilustruje ovu tvrdnju snimkom iz vazduha ambasade u Madridu na krovu koje je vidljiv misteriozni bijeli objekt.

List piše da se prikupljeni podaci šalju u britansku vazduhoplovnu bazu "Krouton" u Nortemptonšajeru. Informacije se potom emituju u zajednički centar CIA i NSA u američkoj državi Merilend, gdje se vrši njihova analiza, a podatke potom koriste američke obavještajne službe.

"Indipendent" piše da je britanski ambasador u Berlinu Sajmon Mekdonald juče oštro upozoren na sastanku sa njemačkim zvaničnicima da bi prisluškivanje iz zgrade diplomatske misije SAD u Berlinu predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

Vjeruje se da je ovo bio prvi zvaničan protest koji je Njemačka uložila na ovaj način diplomatskom predstavniku Velike Britanije od kraja Drugog svjetskog rata, zaključuje list.

(MONDO/agencije, foto: independent.co.uk)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE