• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Ekshumirano 430 tijela

Iz masovne grobnice u selu Tomašica u regionu grada Prijedora ekshumirano je 430 tela, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

 Prijedor: Ekshumirano 430 tijela Izvor: MONDO

"Posmrtni ostaci 430 žrtava ekshumirani su do sada, među njima 275 kompletnih tijela", potvrdila je Lejla Čengić iz Bosanskog Instituta za nestale osobe u izjavi za agenciju AFP.

Francuska agencija navodi da se vjeruje da su ekshumirana tijela muslimana i Hrvata koji su "mučeni i ubijani od strane snaga bosanskih Srba u sjeverozapadnoj Bosni na početku rata".

Masovna grobnica je otkrivena u napuštenom rudniku u selu Tomašica, a ekshumacija je počela u septembru.

Prije nedjelju dana saopšteno je da je na lokalitetu rudnika Tomašica završena ekshumacija posmrtnih ostataka 231 tijela i pronađeni pojedini dijelovi tijela još 112 osoba pošto iskopavanje nadgledaju Institut BiH za nestale osobe i Kabinet javnog tužioca BiH, kao i stručni forenzički patolozi.

Portpartol Instituta BIH za nestale osobe Čengić je, tada, navela da su, uz tela, pronađeni i lični dokumenti koji ukazuju da se radi o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i da će ekshumacija biti nastavljena, prenijela je lokalna agencija Fena.

Posmrtni ostaci žrtava prevoze se u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se vrši sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada, odnosno uzimaju koštani uzorci da bi se DNK analizom tako utvrdio identitet žrtava.

Bosanski Srbi preuzeli su kontrolu na području Prijedora u aprilu 1992, prisiljavajući "nesrbe" da napuste svoje domove i na hiljade odvedeli u logore, navodi AFP i dodaje da se traga za tijelima 1.200 žrtva od 3.000 koliko se vodi kao nestalo u toj oblasti.

U BiH oko 9.000 osoba se još vode kao nestale nakon ratnih sukoba okončanih 1995. godine, što je oko 30 odsto od ukupnog broja nestalih tokom trogodišnjeg ratnog sukoba.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE