• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanik uhapšen pa pušten

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Željko Asić uhapšen je u Sarajevu.

 Poslanik uhapšen pa pušten Izvor: MONDO

Asić je uhapšen zbog nezakonitog posredovanja i primanja mita, ali je pušten na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, pišu Nezavisne.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saopštili su da su Asića, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili u nastavku akcije "Patriot", nakon čega su ga i predali ovom tužilaštvu.

"Tužilaštvo BiH Željka Asića tereti za nezakonita zapošljavanja u 'Elektroprivredi HZ HB'. Za ove sumnje nema nikakvog osnova jer je Asić nakon napuštanja HSP-a i formalno izgubio svaku vezu sa vladajućom većinom u FBiH, u čijim rukama su kadrovska rješenja i zapošljavanja u javnim preduzećima", rekao nam je Ragim Hadžić, Asićev stranački kolega, koji je i advokat Živka Budimira, predsjednika FBiH.

Da je Asić bio uhapšen zbog navodnog zapošljavanja u mostarskoj "Elektroprivredi HZ HB" potvrđeno je i iz SIPA, čiji su pripadnici iz ovog javnog preduzeća u petak izuzeli određenu dokumentaciju.

U akciji "Patriot", u okviru koje je uhapšen Asić, 26. aprila ove godine uhapšen je bio i Živko Budimir, predsjednik FBiH i predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), zbog zloupotrebe položaja i primanja mita radi nezakonitog pomilovanja osuđenika.

Za zloupotrebu položaja, primanje mita i protivzakonita posredovanja Tužilaštvo BiH tereti još četiri osobe koje su uhapšene isti dan kada i Budimir. Krajem aprila uhapšeni su Budimirov savjetnik za pitanja branitelja, predsjednik Komisije za pomilovanja Ministarstva pravde FBiH Hidajet Halilović, te predsjednici boračkih organizacija proisteklih iz HVO-a i tzv. Armije RBiH Ivan Jurčević i Saud Kulosman. Sva petorica su proveli nepun mjesec u pritvoru, a iz Tužilaštva BiH su najavili skoro podizanje optužnice u ovom predmetu.

Asićev advokat Branka Praljak, nakon što je njen branjenik pušten po saslušanju u Tužilaštvu BiH, rekla nam je da tužilac Oleg Čavka i nije mogao donijeti drugačiju odluku, "što je i sam priznao".

"Budući da je Asić uhićen u slučaju 'Budimir', u kojem je u svibnju Ustavni sud BiH rekao da tužitelj u ovoj istrazi nije prikupio dovoljno dokaza koji opravdavaju sumnju da je počinjeno djelo, što je uvjet za traženje pritvora. Čavka je stoga rekao da ni u slučaju gospodina Asića ne može drugačije postupiti", naglasila je Praljak.

Asić je inače na saslušanje u Tužilaštvo BiH u petak ušao u pratnji bez lisica na rukama, a nakon puštanja na slobodu rekao je da nije ni bio uhapšen, kako su saopštili iz SIPA.

"U četvrtak sam dobio poziv SIPA na saslušanje i jutros sam se odazvao tom pozivu. Poslije je i tužitelj Oleg Čavka kazao da me i on želi saslušati pa su me odveli u Tužiteljstvo", rekao je Asić poslije izlaska iz Tužilaštva BiH.

Objasnio je da ga Tužilaštvo BiH sumnjiči da je uz posredovanje Budimira tražio da u EP HZ HB "bude zaposleno neko lice" što, kako je istakao, nema nikakve veze sa istinom. Asić je kazao i da "neće nigdje ići" i da će se uredno odazvati svakom budućem pozivu istražnih organa.

Irfan Ajanović, član Mandatno-imunitetske komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kazao je da poslanici nisu zaštićeni poslaničkim imunitetom od krivičnog gonjenja.

"Tako i Željka Asića poslanički imunitet štiti samo od odgovornosti za ono što izgovori kao zastupnik u Parlamentu FBiH. Po našem poslovniku, Tužilaštvo BiH trebalo nas je obavijestiti prije privođenja nekog zastupnika", rekao je Ajanović.

Karlo Filipović, predsjednik Mandatno-imunitetske komisije, istakao je da je Komisija u petak zaključila da u ovom slučaju nije ispoštovana procedura definisana Ustavom FBiH, Zakonom o imunitetu i poslovnikom Predstavničkog doma po kojoj od Doma treba tražiti saglasnost za hapšenje nekog poslanika.

"Bez obzira na nepoštovanje ove procedure, Komisija je zaključila da treba sazvati vanrednu sjednicu Zastupničkog doma koji bi o svemu ovome mogao zauzeti stav", precizirao je Filipović.
Stranka pravde i povjerenja osudila je u petak hapšenje njihovog potpredsjednika Željka Asića, ocijenivši to političkim obračunom sa predsjednikom ove stranke Živkom Budimirom.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE