• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Obilježen Dan borbe protiv fašizma

Antifašistička akcija Prijedor, u saradnji sa Centrom za mlade "Kvart" Prijedor, obilježila Međunarodni dan borbe protiv fašizma.

 Prijedor: Obilježen Dan borbe protiv fašizma Izvor: MONDO

Ovom skupu su se pridružili aktivisti iz udruženja "Oštra Nula" i "UNSA Geto".

Skupu je prisustvovalo oko četrdeset građana koji su uz muziku i čitanje poezije, te listu zahtjeva Opštini Prijedor, obilježili Međunarodni dan borbe protiv fašizma. Učesnici su jasno i glasno poručili da su za Prijedor bez fašističkih obilježja i mržnje. Organizatori su tražili da simboli mržnje i fašizma nestanu sa ulica i da se zabrane djelovanja neofašističkih grupa na području opštine. Takođe su tražili povratak imena ulica vezanih za NOB, kao i da se obilježi mjesto stradanja poznate partizanke Mire Cikote, piše "Klix.ba"

"Danas smo svjedoci buđenja neonacističke ideologije koja uzima maha među omladinom i sve više je prisutna u javnom prostoru bez bilo kakvog odgovora i sankcionisanja od institucija sistema, što daje dodatnu važnost ovom skupu", izjavila je jedna od organizatorki današnjeg skupa.

Nakon protestnog skupa na glavnom trgu, održana je javna tribina na temu "Šta nam govore simboli mržnje u javnom prostoru?" Gosti na debati su bili Srđan Puhalo i Miodrag Živanović. Na tribini se takođe govorilo o važnosti suočavanja s prošlošću i humanističkom pristupu žrtvama.

"Današnjim programom poslali smo poruku prijedorskim vlastima, kao i građanima da zajedno stojimo protiv rehabilitacije neofašizma i govora mržnje", saopštili organizatori.

(MONDO, Foto: Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE