• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica zbog zločina nad Srbima u Brodu

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Indire Kamerić zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti u Brodu

 Optužnica zbog zločina nad Srbima u Brodu Izvor: MONDO

Kamerićevu (51) optužnica tereti da je od aprila do oktobra 1992. godine, na području opštine Brod, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, u prostorijama zgrade Stanice milicije Brod i prostorijama stadiona "Polet", sama ili sa drugim pripadnicima HVO-a postupala suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti žrtava oružanih sukoba.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je Kamerićeva učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske i bošnjačke nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni i zlostavljani na navedenim lokacijama.

Optužena se, između ostalog, tereti da je lično učestvovala u teškim zlostavljanjima i premlaćivanjima zatvorenika, da je lično nanosila tjelesne povrede zatvorenicima, mučila ih na izrazito ponižavajuće načine, te pomagala silovanja i seksualna zlostavljanja koja su počinjena nad nezakonito zatvorenim licima.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Predstavnici boraca, porodica poginulih i logoraša iz Republike Srpske pozdravili su podizanje optužnice protiv Indire Kamerić, ali smatraju da Tužilaštvo BiH mora procesuirati daleko krupnije predmete, kao što su "Atif Dudaković", "Tuzlanska kolona", "Dobrovoljačka", "Veliki park", "Sijekovac", "Ozren" i slučaj zapadnokrajiških opština.
Zamjenik predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske BORS Miko Škorić smatra da podizanje optužnice protiv Indire Kamerić predstavlja skroman napredak Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

"Tužilaštvo BiH mora procesuirati daleko krupnije `zvjerke` koje su počinile zločine nad Srbima, o čemu postoje brojni dokazi, argumenti i svjedoci", rekao je Škorić Srni.

On je naveo da se BORS zalaže da svi zločinci odgovaraju za počinjene zločine, zaključivši da se u BiH po tom osnovu vrši diskriminacija prema srpskom narodu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da treba pozdraviti podizanje optužnice protiv Kamerićeve, ako da to predstavlja tek početak ozbiljnijeg rada Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

"Ako podizanje optužnice protiv Kamerićeve predstavlja amortizaciju neuspjeha strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, onda nemamo razloga da budemo ohrabreni da će Sud i Tužilaštvo BiH nešto više učiniti da razuvjere srpske žrtve rata u dosadašnju pasivnost u tom procesu", istakao je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je Srni da pozdravlja podizanje optužnice protiv Kamerićeve, koja je počinila zločin nad više od 2.000 stanovnika Broda, mahom civila, među kojima je bilo žena i djece.

Dukić je zaključio da BiH neće postati članica EU sve dok ne riješi i pitanje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE