• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić odbacio povezivanje statusa Kosova i integracija

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je povezivanje rešavanja statusa Kosova i Metohije s pitanjem evropskih integracija Srbije.

 Tadić odbacio povezivanje statusa Kosova i integracija Izvor: MONDO

Tadić je u Briselu, gde predvodi delegaciju Srbije u razgovorima sa funkcionerima Evropske unije, istakao da su to “dva odvojena procesa" i da je ta činjenica veoma važna za stabilnost regiona i za postizanje racionalnih rešenja.

"Srbija ne odustaje od Kosova i neće ga priznati. Mi smo pokrenuli proceduru pred UN o legalnosti secesije Kosova. To je veoma važna inicijativa i očekujemo pozitivnu reakciju Generalne skupštine UN”, rekao je Tadić na konferenciji za štampu nakon sastanka s predsednikom Evropske komisije Žozeom-Manuelom Barozom.

Na pitanje novinara o izjavi francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera u kojoj on, kako je navedeno, kaže da ne može biti napretka Srbije u evropskim integracijama sve dok ona "gura inicijativu" pred UN i Međunarodnim sudom pravde, Tadić je odgovorio da nije upoznat s takvim stavom Kušnera i da se nada da to nije njegov stav.

“Uveren sam da to nije stav Evropske unije kao institucije. Mi smatramo da su rešavanje statusa Kosova i evropske integracije Srbije dva odvojena procesa. To je veoma važno za stabilnost i za dostizanje racionalnih rešenja", rekao je on.

“Srbija nije agresivna prema Kosovu, ne blokira ekonomiju Kosova, već koristi samo diplomatska i pravna sredstva. Tako doprinosimo stabilnosti regiona i pokazujemo evropske vrednosti”, podsetio je predsednik Srbije.

Na pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, Tadić je odgovorio da Beograd" neće učiniti nešto što je protiv njegovih interesa”.

“Mi branimo naš teritorijalni integritet i suverenitet koristeći međunarodno pravo … Srbija neće priznati takozvane nove države”, rekao je predsednik Tadić.

Govoreći o Kosovu, Barozo je u razgovoru s novinarima istakao da je za Evropsku komisiju “ključna regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu i učešće svih aktera”.

“Znamo da je to osetljivo pitanje, ali smatramo da su pragmatična rešenja moguća da bi se postigla stabilnost na Kosovu i na Balkanu”, rekao je predsednik Evropske komisije.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE