• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavak rasprave o SSP u četvrtak

Skupština Srbije završila je u sredu u 18 sati rad, a raspravu o potvrđivanju SSP sa EU nastaviće u četvrtak.

 Nastavak rasprave o SSP u četvrtak Izvor: MONDO

Kraj rada obeležila je oštra rasprava poslanika Demokratske stranke Srbije (DSS), povodom navoda Vlajka Senića iz G17 plus da se i 2005. godine znalo da "Kosovo ide ka nezavisnosti".

"Mislim da pitanje da li ratifikacijom sporazuma Srbija priznaje Kosovo nije korektno, jer se i kada su počeli pregovori 2005. godine, znalo da Kosovo ide ka nezavisnosti", rekao je Senić.

On je naveo da se i tada znalo da će SAD i veliki broj evropskih zemalja priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da je Srbija trebalo na početku pregovora pre tri godine da traži od EU da u jednom dokumentu jasno kaže da će Srbija biti primljena u EU kao celovita država.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić i poslanik te stranke Slobodan Samardzić naveli su da pre tri godine nisu postojale indicije da će EU priznati nezavisno Kosovo.

"Kako možete da kažete da je 2005. bilo moguće predvideti da će Kosovo biti nezavisno. Onda verovatno vladajuća većina kojoj pripadate misli da je Kosovo nezavisno", rekao je Aligrudić.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević rekao je da ratifikacijom SSP-a Srbija počinje sveobuhvatne pripreme za ulazak u EU, ali da joj predstoji velika diplomatska bitka dok se taj cilj ne ostvari.

Petronijević je, međutim, naveo da bi manjkavost SSP-a mogla ispraviti u vidu interpretativne izjave i tumačenja člana 135. SSP-a, kao i da ima još vremena da se o tome razgovara kako bi Srbija sa što većim konsenzumom ušla u EU.

Petronijević je naveo da bi tekst te izjave trebalo da sadrži dve rečinice, prva, da Srbija razume SSP kao akt kojim se priznaje suverenitet i integritet Srbije na Kosovu, i druga, da se Srbija, ukoliko bi uslov za pridruživanje EU bilo odustajanje Srbije od svog integriteta, ne bi više smatrala obaveznom da poštuje odredbe SSP i on bi za nju prestao da postoji.

"Važno je da Srbija pošalje takvu poruku", zaključio je Petornijević.

Predsednik poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković podržao je ratifikaciju SSP-a, ali i naveo da prevagu u argumentaciji za ratifikaciju tog spoprazuma treba dati čoveku, građaninu, radniku, penzioneru i mladima i njihovom boljem životu.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi podržao je u raspravi potvrđivanje SSP-a i istakao važnost da se njegovom ratifikacijom stvori odgovarajuća politička klima za jačanje pravne države koja bi obezbedila poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

Prema njegovim rečima, u celom procesu pridruživanja EU zvanična politika Srbije mora biti ozbiljna i principijelna uz prihvatanje evropskih vrednosti.

Halimi je, međutim, ocenio da je neprihvatljiva neprincipijelnost aktuelne politike u Srbiji koja, kako je naveo, odbija misiju Euleks na Kosovu.

On je kritikovao i odluku Vlade Srbije da ne prizna diplome Univerziteta u Prištini na obrascima i pečatom UNMIK-a, ocenivši da je ta odluka u direktnom sukobu sa UNMIK-om i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Popodnevni deo rada obeležila je i kraća rasprava poslanika SRS Borislava Pelević i poslanika NS Radoslava Mojsilović koji su zamerili Halimiju što u svom obraćanju pominje pojam "preševska dolina".

Pelević je rekao da se taj termin želi iskoristiti u političke svrhe i zatražio od predsednice parlamenta da opomene poslanike koji, kako je ocenio, zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu.

Riza Halimi je naveo da je rekao da je predstavnik Koalicije Albanaca preševske doline i da je to zvaničan naziv njegove izborne liste.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE