• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strah od recesije obara cijene na berzama

Ulagači poklekli pred strahom od dugoročnih posljedica naglog kočenja privreda u razvijenim zemljama.

 Strah od recesije obara cijene na berzama Izvor: MONDO

Akcije na azijskim berzama pale su za preko sedam procenata, pošto novi dokazi o usporavanju američke ekonomije navode ulagače da okrenu leđa berzama i da se pripreme za potencijalno duboku i dugu svetsku recesiju.

Vodeća evropska tržišta akcija u četvrtak će, kako se očekuje, početi trgovnu u minusu od 3,6 procenata, prateći oštar pad u Aziji i SAD.

Pošto su se nekoliko dana poigravli sa kupovanjem jeftinih akcija u očekivanju zarade kada se berze oporave, ulagači su poklekli pred strahom od dugoročnih posljedica naglog kočenja privreda u razvijenim zemljama koje ne prestaje.

Oduševljenje zbog promjene na političkom kormilu SAD poslije izbora Baraka Obame zagušeno je vijestima o pogoršanju tržišnih i ekonomskih uslova.

Analitičari kažu da su se po okončanju američkih izbora pogledi ulagača usmjerili na ekonomiju uz osjećaj da ništa brzo ne može da se uradi u zaustavljanju ekonomskog obrušavanja.

Indeks MSCI azijskopacifičkih akcija, sem Japana, pao je za 7,2 odsto, pošto je u srijedu dosegao najveću vrijednost u protekle tri sedmice. Indeks je izgubio 53,7 procenta ove godine i prevazišao je pad od 40,8 odsto indeksa prosječne vrijednosti svih svjetskih akcija.

Posljednje loše vijesti govore o velikom pogoršanju na tržištu rada u privatnom sektoru SAD i smanjenju obima poslovanja uslužnih djelatnosti.

Evro i funta su pali u odnosu na dolar pred očekivano smanjenje kamatnih stopa u evrozoni i Britaniji. Nafta je nastavila pad i u četvrtajk je jeftinija za jedan procenat nego dan ranije, sa cijenom od 64,53 dolara za barel.

Cijene nafte u srijedu su pale za sedam odsto poslije izvještaja vlade SAD da rastu zalihe benzina, što ukazuje da se potražnja u zemlji koja je najveći potrošač na svijetu dodatno smanjila.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE