• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine

Skupština RS usvojila je Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine kojim je predviđena i naturalna restitucija.

 Usvojen Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, kojim je kao način vraćanja, osim novčane naknade, predviđena i naturalna restitucija.

Poslanici su usvojili Zaključak kojim se usvojeni Nacrt zakona upućuje na javnu raspravu u roku od 120 dana, a za njeno provođenje zadužuje se Ministrastvo pravde RS.

Ministar pravde RS Džerard Selman rekao je obrazlažući Nacrt da se ovim dokumentom uređuje vraćanje oduzete imovine i njeno obeštećenje fizičkim i pravnim licima kojim je od 6. decembra 1946. godine imovina oduzeta na prinudan način, bez naknade, bez pravične naknade ili bez pravnog osnova.

Selman je naveo da će, prema Nacrtu zakona, obveznik isplate naknade RS, odnosno Ministarstvo finasija obezbijediti isplatu u roku od 10 godina u 10 jednakih godišnjih rata.

Ministar pravde RS je rekao da Vlada i dalje ostaje pri stavu da Srpska ima nadležnost da zakonski uredi oblast vraćanja oduzete imovine i obeštećenja.

Selman je podsjetio da je odlukom visokog predstavnika u BiH od 30. avgusta 2000. godine stavljen van snage Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju iz razloga što je, po ocijeni visokog predstavnika, ovu oblast trebalo urediti jedinstveno na nivou BiH, iako za to ne postoji ustavni osnov.

On je naveo da je upoznat sa pismom visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koje je nedavno upućeno predsjedniku parlamenta RS, narodnim poslanicima i premijeru Srpske u kojem se tražilo da ovaj nacrt zakona bude povučen iz skupštinske procedure.

Poslanici su danas usvojili Zakon o igrama na sreću, kojim se uređuje sistem i uslovi priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara, naknade za priređivanje i porez na dobitke od igara na sreću i zabavnih igara.

"Zakon predviđa osnivanje Republičke uprave za igre na sreću, čiji je glavni zadatak da na efikasniji način bude riješeno pitanje kontrole i nadzora u ovoj oblasti", rekao je u obrazloženju pomoćnik ministra finansija RS Jovo Radukić.

On je naveo da su se u Zakonu našle i nove odredbe koje se odnose na nove vrste igara na sreću kao što su elektronske lutrijske igre i internet igre na sreću.

Parlament Srpske je na današnjem zasjedanju usvojio Zakon o elektronskom dokumentu RS, kojim se propisuje da republički organi uprave i lokalne samouprave, privredna društava i druga pravna i fizička lica imaju pravo da upotrebljavaju elektronski dokument, te da primaju i čuvaju informacije u elektronskom obliku.

Ovim zakonom definiše se da elektronski dokument ima pravnu valjanost kao i dokument na papiru, ako je izrađen, poslat, primljen, čuvan i arhiviran primjenom raspoložive informacione tehnologije.

Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti večeras nije razmatran, zbog ne prisustvovanja predlagača, ali je njegovo razmatranje odgođeno za ponedeljak, 10. novembra, kada će biti nastavljeno zasjedanje.

Na današnjoj sjednici usvojena su tri nacrta zakona o računovodstvu i reviziji RS, zakona o nasljeđivanju i zakona o poštanskim uslugama RS.

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji, kojim se uređuju se računovodstvo i revizija pravnih lica u RS, kao i organizacionih djelova pravnih lica sa sjedištem izvan nje koja ostvaruju prihod u RS, upućen je u javnu raspravu za čije je provođenje u roku od 30 dana zaduženo Ministarstvo finasija RS.

Nacrtom zakona o nasljeđivanju iz zaostavštine su izdvojeni predmeti domaćinstva manje vrijednosti, kao što je pokućstvo, namještaj, posteljina i slično, a koji služe svakodnevnim potrebama ostaviočevih potomaka, ako su sa ostaviocem živjeli u istom domaćinstvu. Ova lica, prema odredbama ovog zakona, postaju zajednički vlasnici na navedenoj imovini.

Prema istom nacrtu, starosna granica za sačinioca testamenta pomjerena je sa 16 na 15 godina zato što lice sa 15 godina može zasnovati radni odnos i samim tim sticati imovinu i sa njom raspolagati, a novinu predstavlja i testament sačinjen kod notara.

Nakon usvajanja Nacrta zakona o poštanskim uslugama, predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu, a njen nastavak zakazao za ponedeljak, 10. novembar, u 10.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE