• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strategija za ratne zločine u ćorsokaku

Meddžida Kreso podnijela je ostavku na članstvo u Radnoj grupi za izradu strategije za procesuiranje ratnih zločina, saznaje "Avaz".

 Strategija za ratne zločine u ćorsokaku Izvor: MONDO

List prenosi da je predsjednica Suda nezadovoljna dosadašnjim (ne)radom i digla je glas zbog opstrukcija pojedinih članova Radne grupe koji su proteklih godinu i po na sve moguće načine kočili aktivnosti na izradi ove veoma važne strategije.

U cijelu priču uključili su se i predstavnici OHR-a, koji su prije dva dana, prema "Avazovim" saznanjima, pokušali ubijediti Kreso da se vrati u Radnu grupu, jer su ne samo OHR nego i sve ambasade u BiH njen prijedlog strategije ocijenili kao najbolji. No, Kreso ostaje pri ostavci, jer smatra da je u stalnim blokadama nemoguće raditi i dobiti kvalitetan dokument koji će biti temelj za sva daljnja suđenja u slučajevima ratnog zločina na Sudu BiH.

Predsjedavajući Radne grupe i v.d. glavnog tužioca Milorad Barašin nije želio detaljnije komentariati ostavku predsjednice Suda BiH, kazavši nam tek da su obaviješteni o njenoj odluci, ali da je na Radnoj grupi zauzet generalni stav da dok god ne bude urađen nacrt strategije, niko ne daje nikakve izjave za medije.

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Murat Tahirović bio je zatečen viješću da je Kreso podnijela ostavku.

"Pitanje je šta mi, kao nevladin sektor, uopšte možemo uraditi na pitanju pravednog pristupa procesuiranja ratnih zločina u BiH ako predsjednica Suda BiH podnosi ostavku u Radnoj grupi u kojoj je očito da ima raskola. Strategija je ključna stvar za BiH. Nažalost, sada imamo dvije - onu koju je uradila Kreso i onu čiji je autor zamjenik državnog tužioca Dejvid Švendiman (David Schwendiman). U cijeloj ovoj priči mi smo zbunjeni. Jer, Švendiman samovoljno istupa u javnosti sa svojim ličnim stavovima, a s druge strane imamo šutnju državnih organa ", kaže Tahirović za list.

Strategija, inače, mora biti gotova do 21. novembra, za kada je zakazana sjednica Savjeta za implementaciju mira.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE