• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić ljut na Tihića - zbog Beograda

Odlazak lidera SDA Sulejmana Tihića u Beograd, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije izazvao je negativne reakcije u krugovima bliskim Silajdžiću.

 Silajdžić ljut na Tihića - zbog Beograda Izvor: MONDO

Kako saznaje "Večernji.hr", Silajdžić je posredstvom svojih ljudi u Ministarstvu vanjskih poslova i ambasadi BiH u Beogradu osigurao da se najvišim institucijama BiH dostavi informacija u kojoj se navodi da Tihić u ovom slučaju nije poštivao procedure, te da je  ambasada u Beogradu potpuno zaobiđena u provodjenju posjete.

Iz SDA potpuno odbacuju takve tvrdnje i kao dokaz navode službeni dopis koji je 3. novembra upućen Ministarstvu spoljnih poslova BiH, a u kojem se najavljuje Tihićev odlazak u Beograd, te zahtijeva da ambasada BiH u Beogradu kontaktira srbijanske vlasti i zatraži osiguranje neposredne zaštitu Tihiću tokom boravka na teritoriju Republike Srbije.

Glavni “problem” je, čini se, u tome što Tihićevu susretu s predsjednikom Tadićem nije prisustvovala otpravnica poslova u bh. ambasadi u Beogradu Amira Arifović-Harms, inače osoba od povjerenja Harisa Silajdžića i njegova ministra Svena Alkalaja.


Time što je “zaobišao” otpravnicu poslova tokom posjeta Beogradu i razgovora s Tadićem, Tihić je i Silajdžića i Alkalaja ostavio bez informacija “iz prve ruke”. Da je to tako potvrđeno nam je i iz izvora bliskih samom Tihiću.

Njega je, kako saznaje list,  otpravnica Arifović pokušavala kontaktirati putem mobilnog telefona.

No, kako je Tihić prebacio pozive na svoju kancelariju, kritike zbog toga što joj se nije javio i što nije posjetio ambasadu morali su saslušati njegovi saradnici. Budući da telefonski pozivi nisu dali rezultata, otpravnica Arifović i njezini šefovi u Sarajevu odlučili su cijeli slučaj izdići na višu, službenu razinu, i Tihićev odlazak u Beograd problematizovati, piše Večernji.

Da se iza svega krije Silajdžićeva ljutnja što Tihić i u odnosu sa susjedima preuzima ulogu bošnjačkog lidera pokazuje podatak da mu ranije nije smetalo što Tihić, ali ni drugi lideri iz BiH, ne koriste “usluge” diplomatskih predstavništava za vrijeme boravka u inostransvtu. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE