• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić opet o uvidu dogovora sa Holbrukom

Radovan Karadžić podnio je novi zahtjev da se Tužilaštvu tribunala naloži da omogući objelodanjivanje sporazuma sa Holbrukom.

 Karadžić opet o uvidu dogovora sa Holbrukom  Izvor: MONDO

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić podnio je novi zahtjev da se Tužilaštvu Haškog tribunala naloži da omogući inspekciju i objelodanjivanje sporazuma koji je, 18. jula 1996. godine ili u to vrijeme, sklopio sa nekadašnjim američkim pregovaračem Ričardom Holbrukom, objavljeno je danas u Hagu.

"Tužilaštvu ne može da bude dozvoljeno da pomete pod tepih sporazum za Holbrukom", navodi Karadžić u podnesku i ističe da mu je za pripremu odbrane neophodan taj materijal, jer može da dovede do odbacivanja svih optužbi protiv njega.

Karadžić smatra da je "kritično za interes pravde da se sporazum sa Holbrukom u potpunosti objavi u predraspravnom postupku i da Tužilaštvo treba da se obaveže da objelodani sve relevantne informacije u njegovom posjedu".

"Ukoliko se radi o materijalu koji, prema pravilima Tribunala, ne može da bude objavljen, jer je podnijet kao povjerljiv i za njegovo objelodanjivanje treba da bude data saglasnost izvora informacije, Tužilaštvo treba da obavjesti odbranu i sudsko vijeće o postojanju takvog materijala i njegovom obimu te da odmah preduzme mjere da objezbedi saglasnost davaoca takve informacije da se ona preda odbrani", navodi Karadžić.

U svojim podnescima, on je tražio da mu se omogući uvid u sam materijal koji se odnosi na sporazum s Holbrukom, a prema kojem mu je obećano da neće biti krivično gonjen pred Haškim sudom, ukoliko se povuče iz javnog života.

On ističe da mu je to "obećanje dato u ime Tribunala, zato što je dato u ime, ili u konsultacijama sa članicama Savjeta bezbjednosti UN ili, ima razloga da se veruje u to".

Komentarišući stav Tužilaštva da "sporazum, čak i ako se dokaže, nema pravni efekat pred Haškim tribunalom, te da zato ovaj sud nema obavezu da dozvoli inspekciju i objelodanjivanje", Karadžić je ocijenio da se time zaobilazi suština pitanja, jer on ne govori o sporazumu koji bi obezbjedio opštu amnestiju, već o specificnom sporazumu da se ne sudi njemu kao pojedincu.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE