• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Na tuzlansku kolonu pucano cijelog dana"

Svjedok Ozrenko Todorović, koji je preživio napad na "tuzlansku kolonu" rekao je na suđenju da je na vojsku pucano tokom cijelog dana.

 "Na tuzlansku kolonu pucano cijelog dana" Izvor: MONDO

Svjedok je preživio napad na kolonu Jugoslovenske narodne armije prilikom povlačenja iz Tuzle 15. maja 1992. godine.

"Bilo je napeto i prije polaska kolone. Pucalo se sa okolnih brda, iz pravca bolnice još dok smo tovarili stvari iz kasarne, a na zgradama su bili postavljeni snajperi i mitraljeska gnijezda", rekao je Todorović pred Vijećem za ratne zločine u Begradu.

Todorović, koji je bio pripadnik rezervnog sastava vojske JNA, istakao je da je komandant kasarne naredio vojnicima koji su bili u kamionima da okrenu oružje na dole i da ne provociraju, te da su dobili uvjeravanja da neće biti problema.

Svjedok je rekao da je sa njim u vozilu bio još jedan vojnik koji je prilikom napada ubijen
"Čuo se pucanj, a zatim je uslijedila rafalna i pojedinačna paljba. Gađali su i zoljama", rekao je Todorović, dodajući da niko od vojnika iz njegovog okruženja nije uzvraćao na paljbu.

Todorović je rekao da je ranjen u koljeno, ali da je iskočio iz kamiona i sakrio se u obližnju zgradu, odakle je kasno noću prebačen u bolnicu na Gradini.

Zoran Todorović, koji je takođe preživio napad, rekao je da je među vojnicima prije polaska kolone zavladala panika, jer se pucalo sa raznih strana.

On je naveo da je prilikom napada ranjen i da je prebačen u bolnicu na Gradini, a odatle u zatvor, poslije čega je 15. jula u četvrtom pokušaju razmijenjen.

Todorović je rekao da je u napadu na vojnu kolonu na licu mjesta poginuo njegov brat koji je bio sa njim u kamionu.

Ljekar bolnice na Gradini, načelnik hirurgije Božidar Radević, u svom svjedočenju je rekao da je poslije napada na kolonu JNA u bolnicu primljeno 37 vojnika, među kojima je bilo i teško ranjenih.

Ilija Jurišić je optužen da je kao član Operativnog štaba Javne bezbjednosti u Tuzli izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA, kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjena najmanje 33, i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Jurišić je odbacio krivicu na početku suđenja 22. februara navodeći da je prenio naredbu svog pretpostavljenog Mehe Bajrića koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE