• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić pozvao komšije da potpišu sporazum

Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić pozvao je Srbiju i Hrvatsku da potpišu sporazum o specijalnim odnosima sa BiH.

 Tihić pozvao komšije da potpišu sporazum Izvor: MONDO

"Bilo bi najbolje rješenje da se ne prave specijalni odnosi sa dvije cjeline u BiH. To sam rekao i tokom susreta sa predsjednicma Srbije i Hrvatske Borisom Tadićem i Stjepanom Mesićem, da smatram da je najbolje da pravimo sporazum o specijalnim odnosima među državama", rekao je Tihić Srni.

On je napomenuo da mogu da ostanu entiteski sporazumi o specijalnim i paralelnim odnosima, jer je riječ o dejtonskoj kategoriji, u kontekstu određenih nacionalnih i kulturnih posebnih veza.

"Zašto sve to ne bi bilo regulisano jednim sporazumom? Razumijem potrebu Republike Srpske /RS/ da zbog srpskog naroda, tradicionalnih i istorijskih veza ima kulturne i posebne veze i saradnju sa Srbijom. Ali ako govorimo o svim drugim odnosima prije svega ekonomskim, političkim i onim koji se tiču evroatlantskih integracija, države bi trebalo da ih zaključuju", smatra Tihić.

On je napomenuo da su države u regionu male te da ne bi trebalo region još dodatno usitnjavati sa specijelnim odnosima jednog pa drugog entiteta.

"Trebalo bi da napravimo da su odnosi BiH i Srbije specijalni po svemu. Neka postoje odnosi RS i Srbije, ali dajte da imamo odnose između BiH i Srbije i da oni ne budu samo rezultat specijalnih odnosa (RS i Srbije). Treba da imamo posebno dobru komunikaciju u ekonomskoj sferi, energetskim potencijalima i mnogim drugim oblastima, a ne da skoro dvije godine nemamo ambasadora (u Beogradu)", rekao je Tihić.

On je istakao da se čini da je Hrvatska odustala od specijalnih odnosa sa Federacijom BiH /FBiH/, jer za njima nema interesa.

"Kada nema interesa FBiH i kada nema Hrvatska interesa za te specijalne odnose sa FBiH, logično je da nema interesa da takvi odnosi postoje između Hrvatske i RS", smatra Tihić.

On je istakao da će u budućnosti na evropskom putu regiona ovi parcijalni odnosi postati sve manje bitni, jer će se ukupni odnosi organizovati prema evropskim pravilima.

"Ali ništa ne treba zabranjivati i onemogućavati", napomenuo je predsjednik SDA.

Premijer RS Milorad Dodik pozvao je 5. novembra FBiH da, ako je spremna, potpiše sporazum o specijalnim odnosima sa Srbijom kao što je uradila RS.

"Pozivam ih da mi pomognu da potpišem takav sporazum i sa Hrvatskom. To bi relaksiralo odnose u regionu", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Beogradu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE