• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Različite rekcije na pismo zvaničnika EU

Državnici BiH različito su reagovali na zabrinutost zvaničnika EU zbog problemima koji koče tu državu na putu ka ulasku u Uniju.

 Različite rekcije na pismo zvaničnika EU Izvor: MONDO

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Saveta ministara i premijeri entiteta u BiH različito su reagovali na zabrinutost zvaničnika Evropske unije zbog političke klime i osporavanja reformi u bivšoj jugoslovenskoj republici.

Bernar Kušner, ministar spoljnih i evropskih poslova Francuske, sadašnjeg predsjedavajućeg Savjetom EU, Havijer Solana, Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i Oli Ren, komesar za proširenje, poslali su u četvrtak pismo zvaničnicima BiH o problemima koji koče tu državu na putu ka ulasku u Uniju i o njihovom rješavanju.

Kušner, Solana i Ren su u pismu poručili da treba prekinuti sa svim što je upereno protiv suverenosti i integriteta BiH ili opstanka njenog entiteta Republike Srpske, kao i da je potpirivanje straha i podjela suprotno integracionim projektima i da predstavlja realnu opasnost od udaljavanja BiH od EU.

Trojica zvaničnika su u pismu pozvali političare BiH da konkretnim akcijama pokažu da su sposobni za dijalog i kompromis, što su temelji evropske izgradnje.

Medjutim, kako je ocijenila njemačka medijska kuća "Dojče vele", pismo evropskih zvaničnika nije probudilo kod državnika BiH "razumjevanje za teško stanje u zemlji" niti njihovu veću zabrinutost.

Predsjedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da treba sa dužnom pažnjom uzeti u obzir navode iz pisma.

"Ako retorika izaziva nezadovoljstvo, onda je treba prilagoditi uspjehu zemlje. Mislim da ćemo svi o tome voditi računa i to je odgovor na to pitanje", rekao je Špirić komentarišući pismo evropskih zvaničnika.

Predsjednik vlade RS Milorad Dodik nije se, pak, složio sa konstatacijom pisma EU o retorici u BiH.

U Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala ove godine sa EU, nigdje se ne spominje pitanje retorike, istakao je Dodik.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić je, pak, ocijenio da se pismu ne govori o suštinskom problemu - šta je nastalo kao posljedica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a šta njegovim kršenjem.

"Dejtonska struktura BiH je dejtonska i to niko ne dovodi u pitanje i to je ono što imamo. ..Dejton je tu da se sprovodi. On se ne sprovodi," zaključio je Silajdžić.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić je, pak, izjavio da je poštovanje ustava BiH od ključne važnosti za rješavanja pitanja integracija.

"Dokle god se bude pokušavalo da se ispod žita prenesu odredjene nadležnosti (entiteta, RS i muslimansko-hrvatske Federacije BiH) donošenjem zakona u državnom parlamentu, a bez pitanja entitetskih parlamenata i entiteta da li se s tim slažu ili ne, Bosna ce imati probleme sa implementacijom zahtjeva na evropskom putu," poručio je Radojičić.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE