• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet neće ugroziti funkcionisanje države

Špirić je izjavio da povećanje budžeta neće ugroziti nijedan kapitalni projekat, niti evroatlantski put BiH.

 Budžet neće ugroziti funkcionisanje države Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da usvojeno okvirno povećanje budžeta BiH od 12 odsto za 2009. godinu neće ugroziti nijedan kapitalni projekat, niti evroatlantski put BiH, kao što tvrde čelnici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Špirić je za "Nezavisne novine" rekao da se mora voditi restriktivna monetarna politika i da se ne smije dozvoliti "bujanje" javne potrošnje, dodajući da je moguće da talas globalne ekonomske krize zakači i BiH, što će se odraziti na stopu ekonomskog rasta i investicija i uticati na smanjenje prikupljenih prihoda.

On je podsjetio da je Fiskalni savjet na sjednici u Banjaluci prvi put od potpisivanja Dejtonskog sporazuma zajedno sa entitetskim premijerima došao do principa za okvire budžeta, ističući da se izvan preporuka Fiskalnog savjeta ne može ići.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH je dužno da dostavi nacrt budžeta u okviru koji je dao Fiskalni savjet", rekao je Špirić, dodajući da, ako to ne bude učinjeno, neće ni biti budžeta za narednu godinu.

"Nezavisne novine" prenose da u Ministarstvu finansija BiH kažu da neće pripremati novi nacrt budžeta institucija BiH, koji bi, prema projekciji Fiskalnog savjeta, u narednoj godini trebalo da bude povećan za 100, umjesto ranije planiranog 341 miliona KM.

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović kaže da je povećanje od 100 miliona KM nedovoljno za planirani razvoj institucija i evropski put zemlje.

"Ministarstvo finansija ne može na sebe preuzeti odgovornost da zaustavlja evropski put zemlje. Predloženi nacrt budžeta pravili smo godinu dana i vodili računa o NATO standardima za izdvajanja za vojsku i izgradnju institucija za evropski put zemlje. Sada ne možemo odustati od svega toga", rekao je Kasumović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE