• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neprihvatljivo preglasavanje u institucijama RS

Šef Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac ocijenio je da je neprihvatljivo svako preglasavanje u institucijama RS.

 Neprihvatljivo preglasavanje u institucijama RS Izvor: MONDO

Prema njegovih riječima, to se odnosi i naposljednje preglasavanje srpskih delegata na sjednici Vijeća naroda, na kojoj nije postignut konsenzus na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.

Košarac tvrdi da je Klub bošnjačkih delegata na neustavan način donio odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni i da je to urađeno u suprotnosti sa odredbama Ustava RS.

"Nismo postigli rješenje na sjednici Vijeća naroda. Sljedeća instanca je Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda, a potom Ustavni sud RS. Zabrinjavajuće je da je Klub Bošnjaka najavio da će u slučaju da se ne udovolji njihovom prijedlogu tražiti od bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da pokrene ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom BiH. S pravom se postavlja pitanje da li bošnjački predstavnici u RS uopšte žele da RS ima svoje simbole", rekao je Košarac u intervjuu za "Fokus".

On je naglasio da je Klub Srba odbacio sve prigovore da postupak utvrđivanja novih simbola nije vođen na transparentan i korektan način, s obzirom da je komisija radila u multietničkom sastavu i da je sastavljena "od ljudi iz politike i struke".

"Prema Ustavu Federacije BiH, tokom utvrđivanja prijedloga simbola u Predstavničkom domu i Domu naroda FBiH, nigdje ne stoji da je potrebna saglasnost Kluba Srba u Domu naroda. Klub Srba je nastojao da učestvuje u tom postupku, tražio je i asistenciju visokog predstavnika, ali, iz nama nepoznatih razloga, na sjednici u Predstavničkom domu nije bio dovoljan broj poslanika da o tome raspravljaju", rekao je Košarac.

On je naglasio da se mora definisati ustavna pozicija Vijeća naroda RS kroz jasnu definiciju šta je to nacionalni vitalni interes.

"Za razliku od RS, ustavna struktura FBiH, koja je nastala Vašingtonskim sporazumom, daleko je složenija pošto se sastoji od deset kantona", pojasnio je Košarac i dodao da se ne može upoređivati Dom naroda FBiH sa Vijećem naroda RS, a zbog čega često dolazi do zloupotreba pojma vitalnog nacionalnog interesa.

Košarac je naveo da preglasavanjem nije blokiran rad Vijeća naroda i dodao da je Ustavni zakon o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS završen u proceduri u tom tijelu.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE