• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SPC na prekretnici"

"Ko god postane patrijarh, promjena neće biti brza, jer 'crkva je konzervatina institucija koja se sporo mijenja'."

 "SPC na prekretnici" Izvor: MONDO

Srpska pravoslavna crkva, koja je dugo definisala srpski nacionalni identitet, dobiće "novo lice" u utorak, poslije sastanka na kome bi poglavari trebalo da odluče da li će prihvatiti povlačenje bolesnog 94-godišnjeg patrijarha Pavla i izabrati njegovog naslednika, piše u nedelju Rojters.

Britanska agencija napominje da će, ako zahtjev patrijarha Pavla bude prihvaćen, novi patrijarh biti izabran u roku od tri meseca.

Autor teksta Adam Taner ocjenjuje da, četiri mjeseca pošto je Srbija dobila proevropsku vladu, srpska crkva odlučuje da li će "ostati na ekstremnom kursu ili će postati umjerena".

Rojters podsjeća da je patrijarh Pavle izabran za vrhovnog poglavara crkve 1990. godine, u posljednjim danima Jugoslavije i prenosi mišljenje Pola Mojzesa, autora knjige "Jugoslovenski pakao: etničko-vjerski ratovi na Balkanu", da SPC "još igra važnu ulogu u srpskom društvu", kao i da će crkva vjerovatno i dalje biti "vrlo istaknuta" sve dok Kosovo bude problem i dok buducnost Republike Srpske bude pod znakom pitanja.

U nastavku teksta britanska agencija prenosi u javnosti već poznate spekulacije oko stavova srpskih arhijereja, mogućih nasljednika patrijarha Pavla, vezane za njihov "tvrdi" ili "umjereni", "sofisticiraniji" i "blaži" pristup, uz konstataciju analitičara da SPC, ma ko bio patrijarh, "neće promijeniti stav prema Kosovu".

"Tamo se nalazi čitava istorija Srbije, to je njen duhovni centar", podsetio je Rojters na reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, iz intervjua toj agenciji prošlog meseca.

Ko god postane patrijarh, promjena vjerovatno neće biti brza, konstatuje autor, citirajući biografa patrijarha Pavla Radmilu Radić, koja ne očekuje da odmah dođe do promjene crkvene politike. Jer, "crkva je konzervatina institucija koja se sporo mijenja".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE