• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS traži detalje dogovora o Ustavu

SDP BiH: Potpisan još jedan "šupalj i prazan " dokument!

 SDS traži detalje dogovora o Ustavu Izvor: MONDO

Srpska demokratska stranka (SDS) smatra da je pitanje ustavnih promjena iznad uskostranačkih interesa i očekuje da će sve političke partije iz Republike Srpske (RS) imati jedinstven stav o tome, kao i da će građani Srpske, koji trebaju dati konačan sud, biti uključeni u ovaj proces.

Ova stranka od svih političkih partija iz RS očekuje i da će poštovati Rezoluciju o ciljevima i mjerama politike RS, koja je usvojena na sjednici Narodne skupštine RS 15. oktobra, a od predsjednika Srpske traži da parlamentu predloži platformu o mogućim osnovama za razgovore o ustavnim promjenama.

SDS je izrazila nadu da dogovor lidera SNSD-a, SDA i HDZ BiH nije samo, kako se navodi u saopštenju, spašavanje njihove kože pred skoro zasjedanje Savjeta za implementaciju mira, već plod iskrene želje da se okrenu kompromisima i iznalaženju puta za izlazak iz krize.

SDS ističe privrženost Dejtonskom sporazumu, a od lidera SNSD-a Milorada Dodika očekuje da javnosti pojasni navode iz saopštenja, u kojem se kaže da su trojca lidera postigla dogovor o ustavnim reformama, čiji bi predmet, između ostalog, trebalo da bude i teritorijalna organizacija, posebno srednjih nivoa vlasti.

U saopštenju se dodaje da SDS ne prihvata Kreševsku deklaraciju, na kojoj je tokom razgovora u subotu insistirao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ocijenivši da ona otvara prostor za prekrajanje entitetskih granica.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da su lideri dijela vladajuće šestorke u Odžaku potpisali "još jedan šupalj ili prazan dokument", izjavio je Srni portparol SDP-a BiH Damir Mašić.

"Ovaj dokument kao jedan u nizu dokumenata, isto kao i Mostarska deklaracija, nikoga ne obavezuje, niti smo sigurni da će dovesti do bilo kakvih pozitivnih pomaka o pitanjima o kojima je juče razgovarano", rekao je Mašić.

Prema njegovim riječima, SDP BiH izjasniće se, ne samo ovom, nego i o bilo kojem drugom dokumentu samo onda kada ti dokumenti budu institucionalizovani, odnosno kada dođu u parlamentarnu proceduru u predviđenim formama.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović saglasili su se u subotu na sastanku u Odžaku da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

U zajedničkoj izjavi lideri tri stranke su naveli da su postigli dogovor o ustavnim reformama, čiji predmet bi trebalo da budu usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama, zatim nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, te teritorijalna organizaciji, posebno srednjih niova vlasti.

Između ostalog, Dodik, Čović i Tihić su se saglasili da bi popis stanovništva trebalo izvršiti 2011. godine, nakon donošenja zakona o popisu stanovništva na nivou BiH.

Lideri stranaka su saglasni da se u popis unesu svi neophodni elementi prema Eurostatu, uključujući i pitanje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uslovom da popis stanovništva iz 1991. godine bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i opštinskim institucijama, zaključno do 2014. godine.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE