• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zaratili" Silajdžić i Tihić: Dogovor propao?

Silajdžić: Tihić moralno i politički kapitulirao pred zahtjevom politike koja ne krije svoj konačni cilj uništenje BiH!".

 "Zaratili" Silajdžić i Tihić: Dogovor propao? Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sulejman Tihić rekao da Stranka za BiH i njen predsjednik Haris Silajdžić "ne znaju da rješavaju probleme u BiH, već znaju samo da ih stvaraju".

"Zahvaljujući upravo njihovom ponašanju, BiH u posljednje dvije godine ima zastoje i odsustvo progresa reformi na evropskom putu", rekao je Tihić, komentarišući Silajdžićeve optužbe da je juče u Odžaku, zajedno sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem "moralno i politički kapitulirao pred zahtjevom politike koja ne krije svoj konačni cilj uništenje BiH".

Tihić je poručio Silajdžiću da se za BiH ne bori samo na pres-konferencijama i okruglim ili "poluokruglim" stolovima "Holidej Ina" i Sarajeva već se, kako je naglasio, za BiH bori širom ove države, i u Banjaluci i u Mostaru i u razgovorima sa predstavnicima i srpskog i hrvatskog naroda, a ne samo međusobno kao što to čine članovi rukovodstva Stranke za BiH.

Predsjednik SDA BiH potvrdio je da je u Odžaku, tokom razgovora sa liderima HDZ BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, iznosio stavove koji su apsolutno usaglašeni na najvišim organima stranke.

Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH izjavio je da je za njegovu stranku, od četiri tačke sporazuma koji su u subotu u Odžaku postigli predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a, prihvatljiva samo ona o utvrđivanju konačnog statusa Distrikta Brčko u parlamentu BiH.

Silajdžić je rekao na konferenciji za novinare da sve ostale tačke sporazuma predstavljaju, kako je naveo, najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi, te uvredljivo poniženje svih, a posebno bošnjačkih i hrvatskih žrtava u BiH.

"Stranka za BiH odlučno odbacuje sve kompromise koje je (lideru SDA Sulejmanu) Tihiću u Odžaku ponudio (predsjednik SNSD-a Milorad) Dodik, s obzirom da se radi o bespogovornom prihvatanju pravno i politički neosnovanih zahtjeva i ultimatuma lidera manjeg entiteta", rekao je Silajdžić.

On je ocijenio da posljednji sastanak predsjednika SDA i HDZ BiH sa Dodikom predstavlja, kako je naveo, političku i moralnu kapitulaciju samoproklamovanih predstavnika bošnjačkog i hrvatskog naroda pred zahtjevom politike koja ne krije svoj konačni cilj uništenje BiH.

Sulajdžić tvrdi da je Tihić "opijen željom da anulira rezultate izbora iz 2006. godine, ovaj put otišao predaleko, jer je pokazao spremnost da pristane na sve ucjene i plati bilo koju cijenu i prihvati sva poniženja, a sve na račun građana BiH".

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović saglasili su se u subotu u Odžaku da se Ustav BiH mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

Srpska demokratska stranka zatražila je detalje sporazuma, dok "skeptična" SDP BiH navodi da je "Potpisan još jedan prazan i šupalj dokument."

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE