• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova hapšenja u slučaju "Gaši"

Pripadnici Federalne uprave policije priveli su još tri osobe povezane sa slučajem sudjenja Muhamedu Ali Gašiju.

 Nova hapšenja u slučaju "Gaši" Izvor: MONDO

Federalni mediji nezvanično saznaju da je riječ o Ćamilu Biberu, Selimu Zuliću i Izedinu Spahoviću i da su uhapšeni nakon što su u političkom magazinu Federalne televizije "60 minuta" objavljene snimke razgovora koje su vodili Muhamed Ali Gaši i Amir Kasumić.

FT V prenosi i da je Zulić priznao autentičnost razgovora na snimci.

Hapšenja je bilo i prije sedam dana. Pripadnici Federalne uprave policije priveli su šest osoba zbog sumnje da su vršili uticaj na svedoke u slučaju suđenja Muhamedu Ali Gašiju i ostalima.

Među uhapšenima su Tahir Gađari, Nebojša Balić, Sinan Ljuca, Bisera Kasumić i Senad Šahinpašić, a sumnja se da su ove osobe bile u svakodnevnom kontaktu sa Gašijem.

Takođe, ustanovljeno je da su bili u kontaktu sa dva svedoka koji su prošle sedmice na sudu negirali svoj prvobitni iskaz, odnosno, da ih je Gaši ikada reketirao.

Muhamed Ali Gaši uhapšen je u tokom policijskih akcija u januaru, a osumnjičen je za udruživanje u zločinačku organizaciju na području Kantona Sarajevo.

Kasumić, koji je zajedno sa braćom Muhamedom Alijem i Azizom Gašijem i drugima osumnjičen za više krivičnih djela organizovanog kriminala, 9. aprila stupio je u štrajk glađu, nakon što mu je dan ranije Vrhovni sud FBiH produžio pritvor za tri mjeseca.

Kantonalno tužilaštvo proširilo je istragu za Muhameda Ali Gašija, Ljirima Bitićija i još jedne osobe zbog osnovane sumnje da su prošle godine ubili Ramiza Delalića Ćelu, koji je poznat po sudskom procesu zbog sumnje da je pucao na srpskog svata Nikolu Gardovića 1992. godine u Sarajevu.

Federalni mediji prenose i da, ukoliko bi se Gašiju i ostalima dokazalo udruživanje u zločinačku organizaciju, čekala bi ih kazna od tri godine za člana organizacije, pa do deset godina ili dugotrajne kazne zatvora (više od 15 godina) za vođu organizacije.

Pričalo se da Gaši i grupa koja se sada sumnjiči za udruživanje u zločinačku organizaciju uzima reket od uspješnih biznismena i tim novcem kupuju nekretnine koje poslije iznajmljuju, a pojavile su se i priče da su nakon što im je to dosadilo, nekretnine počeli jednostavno otimati od njihovih vlasnika prisiljavajući ih na prodaju u bescijenje.

Federalni tužilac Vlado Mišković te priče je u Vrhovnom sudu FBiH djelimično i potvrdio, kazavši kako se na spisku krivičnih djela za koje se Gaši i ekipa sumnjiče proširen i na protupravno preuzimanje nekretnina, prenio je magazin "Start".

Predmet istrage su i Gašijeva kuća i poslovni objekti u Ulici Prehlivanuša, a navodno i ponuđeno jemstvo za odbranu sa slobode od milion i po maraka, koje Vrhovni sud FBiH nije prihvatio.

Do sada je bila javna tajna da je Muhamed Ali Gaši u posljednjih nekoliko godina postao vlasnik najvećeg broja stanova i privremenih objekata smještenih u dvorištu iza zgrade u Šenoinoj ulici.

Nakon što je po mega-pristupačnoj cijeni pokupovao stanove, prešao je na garaže koje je porušio da bi tokom 2004. godine postepeno započeo izgradnju stambeno-poslovnog objekta koji je bez smetnji gradio skoro četiri godine da bi ga inspektori obišli nakon što su dobili nalog MUP-a Kantona Sarajevo da provjeri navode o nezakonitoj gradnji koje je policija primila putem Ureda krimo-lovaca.

Inspekcija je zatekla skoro završene radove, asfaltiran prilaz i postavljenu rampu koja je zatvarala prolaz prema Gašijevom dvorištu.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE