• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnički dom o mandatu Grabovca

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH rad počeo raspravom o mandatu poslanika SNSD-a Milenka Grabovca.

 Predstavnički dom o mandatu Grabovca Izvor: MONDO

Zvaničan dogovor o ovom pitanju nije postignut.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Niko Lozančić pozvao je poslanike da se izjasne o Grabovčevom statusu, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH koja mu je dodijelila mandat i on položio zakletvu, zatražila odgađanje izvršenja odluke o dodjeli mandata.

Lozančić je iznio više zamjerki na rad CIK-a, za koji je rekao "da se poigrava parlamentom".

"Nama je CIK dostavio Odluku o prestanku mandata Snežani Rajilić i dodjeli mandata sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SNSD-a Miloradu Grabovcu", rekao je Lozančić i dodao da očekuje novu odluku CIK-a u vezi sa ovim pitanjem, a ne "pisanija" koja su do sada dobijana.

Ocjenjujući da nije dobro da parlament bježi od donošenja odluke o Grabovčevom statusu, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković rekao je da je riječ o propustu CIK-a.

SDA i Stranka za BiH postavili su pitanje validnosti odluka koje je Predstavnički dom donio 19. novembra kada je Grabovac položio zakletvu i učestvovao u radu ovog doma.

CIK je Parlamentarnoj skupštini 14. novembra dostavio odluku o prestanku mandata Rajilićevoj i dodjeljivanju mandata Grabovcu, koji je na sjednici 19. novembra položio zakletvu.

Na sjednici 26. novembra CIK je donio zaključak da se protiv Grabovca obnavlja upravni postupak i zatražio odgađanje izvršenja odluke o dodjeljivanju mandata, ali još nikada nije dostavio Kolegijumu Predstavničkog doma traženu odluku da li se Grabovcu oduzima ili ne dodijeljeni mandat.

CIK je juče Kolegijumu uputio pismo u kome se navodi da odluka o dodjeljivanju mandata nikada nije postala pravosnažna, jer Grabovac nije dobio i potpisao uvjerenje o dodijeljenom mandatu.

Grabovac je na izborima 2006. godine zauzeo mjesto na kompenzacionoj listi SNSD-a, ali mu je 17. maja 2007. godine CIK, zbog navodnog kršenja Zakona o sukobu interesa, o čemu sudski postupak nikad nije završen, izrekao sankciju nepodobnosti kandidovanja na četiri godine na bilo koju izabranu funkciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE