• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaji revizora pred poslanicima NSRS

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS izvršila je u toku ove godine 25 revizija finansijskih izvještaja za budžetske korisnike.

 Izvještaji revizora pred poslanicima NSRS Izvor: MONDO

Od tog broja bilo je 13 pozitivnih, 11 sa rezervom i jednim negativnim mišljenjem.

Obrazlažući poslanicima u Narodnoj skupštini RS Izvještaj o Izvršenoj reviziji budžetskih korisnika za 2007.godinu, glavni revizor RS Boško Čeko rekao je da je pozitivno mišljenje dato Narodnoj skupštini RS, Ministarstvu za ekonomske odnose i koordinaciju, Ministarstvu saobraćaja i veza RS, Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, Ministarstvu uprave i lokalne samouprave, MUP-u RS, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS, te Ministarstvu pravde RS.

On je dodao da je pozitivno mišljenje dato i Vijeću naroda RS, Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, Ministarstvu privrede, energetike i razvoja RS, Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i Republičkoj upravi civilne zaštite RS.

Prema njegovim riječima, mišljenje sa rezervom ili napomenom izraženo je za Konsolidovani izvještaj Vlade RS, Sekretarijat Vlade RS, Ministarstvo nauke i kulture RS, Ministarstvo finansija RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstvo trgovine i turizma RS, Poresku upravu RS, Republičku direkcija za vode RS i Fond PIO.

Čeko je istakao da je negativno mišljenje ili nepovoljno mišljenje glavni revizor izrazio na finansijske izvještaje sastavljene za Službu predsjednika RS.

Govoreći o Konsolidovanom izvještaju Vlade RS za prošlu godinu, glavni revizor RS je rekao da je Aneksom ugovora početna ugovorena cijena za nabavku opreme i namještaja, uključujući i infrastrukturu u obje zgrade Administrativnog centra Vlade RS koja je bila u iznosu od 31.076.532 KM bez PDV-a, povećana za više od 240 odsto ili 74.975.237 KM bez PDV-a.

Čeko je naveo da je tokom 2007. godine 20 budžetskih korisnika kod kojih su provedene pojedinačne revizije izvršilo nabavku najmanje 120 putničkih automobila ukupne vrijednosti od najmanje 4,5 miliona maraka, dodajući da je u značajnoj mjeri nabavka automobila provedena po sistemu "staro za novo" gdje se vrijednost starih automobila uzima po procjeni dobavljača.

On je rekao da su u Sekretarijatu Vlade RS troškovi energije za 2007.godinu 12 odsto veći u odnosu na rebalansom planirana sredstva, dok su komunalni i komunikacioni troškovi ostvareni sa prekoračenjem od 13 odsto u odnosu na rebalans.

Glavni revizor je rekao da su u Sekretarijatu Vlade RS troškovi za kancelarijski i potrošni materijal za 24 odsto viši od rebalansom planiranih, dok troškovi održavanja motornih vozila iznose 190.100 KM, iako se vozni park Sekretarijata značajno obnavlja svake godine.

On je naveo da su u strukturi rashoda za ugovorene usluge najznačajniji troškovi svečanog otvaranja Administrativnog centra Vlade RS u iznosu od 320.085 KM, koji su finansirani iz budžetske rezerve, a sve aktivnosti vodio je organizacioni odbor izvan Sekretarijata Vlade.

Čeko je rekao da su troškovi reprezentacije iskazani u iznosu od 400.554 KM, što zajedno sa troškovima usluga prilikom svečanog otvaranja novog Administrativnog centra Vlade RS iznosi 720.639 KM.

Govoreći o revizorskom izvještaju Službe predsjednika RS, koji je dobio negativno mišljenje revizora, Čeko je rekao da su najveća odstupanja utvrđena kod troškova zakupa imovine za 23 odsto ili 49.382 KM, ugovorenih usluga za 162 odsto ili 486.725 KM, pomoći neprofitnim organizacijama za 549 odsto ili 796.173 KM.

On je naveo da je finansiranje Fondacije za stipendiranje studenata vršeno neplanski sa probijanjem budžetske pozicije za 352 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE