• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Do kraja sedmice novi sastanak lidera

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH do kraja sedmice ponovo za pregovaračkim stolom.

 Do kraja sedmice novi sastanak lidera Izvor: MONDO

Cilj je, kako su saopštili, da se ubrza sprovođenje dogovora iz Pruda.

"Reforme utvrđene ovim sporazumom izgradiće kapacitet države da ispuni zahtjeve procesa integracije u Evropsku uniju", ocjenio je visoki predstavnik.

Nakon sastanaka sa Lajčakom, koji se ovih dana sreo sa svim stranačkim liderima koji su učestvovali u stvaranju sporazuma u Prudu, Tihić je potvrdio da je neophodno konkretizovati dogovor.

"Ovo je obiman posao koji se ne može uraditi odmah, ali razumijem nestpljenje i javnosti i međunarodne zajednice da učnimo napredak. U toku su aktivnosti na pripremi zakona o popisu stanovništva, a moguće je da lideri na narednom sastanku pokušaju pomoći Komisiji za državnu imovinu da nađe kompromis za utvrđivanje nacrta zakona o ovoj imovini", kazao je Tihić i objasnio da se lideri neće miješati u rad Komisije, nego pokušati riješiti nedoumice koje postoje u vezi s tumančenjem odredbi iz Pruda.

"Zakon o državnoj imovini predstavlja složen posao jer je neophodan i popis imovine, a imamo imovinu koja je predmet sukcesije, te imovinu bivše SR BiH. Posao je zahtjevan, ali nastojaćemo da ga realizujemo", rekao je Tihić.

Dodao je da je s visokim predstavnikom razgovarao i o rješenjima u vezi sa statusom distrikta Brčko, te projektima povratka u BiH, ali i usvajanju budžeta institucija za 2009. godinu.

"U Prudu smo podražali formiranje i rad Fiskalnog savjeta i ovo povećanje budžeta u Predsjedništvu BiH ne uklapa se u ono što je dogovoreno. Povećanje stavki za povratak može se riješiti unutrašnjom preraspodjelom budžeta, ali i kreditiranjem i izdavanjem obveznica. Nije dobro sada narušavati finansijsku stabilnost zemlje ovakvim povećanjima", rekao je Tihić.

Iz Kancelarije visokog predstavnika saopšteno je da je Lajčak ponovo podržao sporazum iz Pruda i spremnost stranačkih lidera da ga sprovedu u djelo.
Kako saznaju "Nezavisne novine" , bilo je predviđeno da u utorak veče budu održane i konsultacije predstavnika SDA i Stranke za BiH o njihovim međusobnim odnosima, te eventualnoj rekonstrukciji Vlade FBiH.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, kazao je uoči sastanka da će u narednim danima biti poznato hoće li biti konkretnih dogovora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE