• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS usvojila revizorske izvještaje

Narodna skupština RS usvojila je Izvještaj glavnog revizora o radu i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2007. godinu.

 Skupština RS usvojila revizorske izvještaje Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS po izvršenoj reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika za 2007. godinu, a revidiranih u 2008. godini.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS izvršila je u toku ove godine 25 revizija finansijskih izvještaja i izvršenja budžeta budžetskih korisnika , od čega je 13 pozitivnih, 11 sa rezervom i jednim negativnim mišljenjem.

Obrazlažući poslanicima Izvještaj glavnog revizora o radu i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS za 2007. godinu, glavni revizor RS Boško Čeko rekao je da je Glavna služba za reviziju u prošloj godini plnirala izvršiti 50 revizija finansijskih izvještaja, a izvršila 63 revizije.

Čeko je istakao da je Glavna služba za reviziju izvršila u 2007. godini 31 reviziju opštinskih budžeta u okviru plana i jednu posebnu reviziju opštinskog budžeta u opštini Foča po zahtjevu Odbora za reviziju Narodne skupštine RS.

On je naveo da planom za 2008. godinu Glavna služba za reviziju planira izvršiti ukupno 54 revizije finansijskih izvještaja za 2007. godinu, koje se odnose na 26 korisnika budžeta RS, četiri Fonda RS, 16 jedinica lokalne samouprave RS i osam javnih i državnih preduzeća RS.

Glavni revizor RS rekao je novinarima da 13 pozitivnih, 11 sa rezervom i jedno negativno mišljenje pokazuje da je u institucijama RS znatno porasla finansijska disciplina.

"Imam informaciju da je Ministarstvo finansija RS zaposlilo eksperta iz računovodstva u vezi sa otklanjanjem nedostataka Konsolidovanog izvještaja“, istakao je Čeko.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da nije teško zaključiti zbog čega se uložio dodatni novac tokom izgradnje nove zgrade Vlade RS i da to nije jasno samo onom ko u njoj nije bio.

"Dosta primjedbi poslanici su imali na ova dodatna ulaganja, ali mi smo ponosni što smo napravili Administrativni centar kakav ne postoji u BiH“, zaključio je Džombić.

Poslanik SNSD-a Perica Rajčević rekao je da veliki broj pozitivnih revizorskih izvještaja, a samo jedan negativan, pokazuje da organi RS nastoje da ispoštuju svaku preporuku Glavne revizije i da žele da finansijska disciplina u RS bude sve veća.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović pitao je šta će biti sa radnicima banjalučkog preduzeća "Zmijanje-plast" kome je Vlada RS na osnovu sudske presude isplatila 11 miliona KM.

"Radnici su ostali na cjedilu, jer im nisu uplaćeni doprinosi i trebalo bi neko da o tome vodi računa“, istakao je Borenović.

Poslanik SDS-a Mladen Kršić rekao je da klub SDS-a ima puno povjerenje u Glavnu službu i revizora Čeku.

"Sam Čeko često je govorio da se na Glavnu službu vrše pritisci, ali se on i njegova služba na to nisu obazirali", istakao je Kršić.

Lazo Marić iz SDS-a rekao je da revizori Glavne službe za reviziju RS sve više prelaze da rade u druge institucije zbog niskih plata i da im treba primanja izjednačiti sa ostalim budžetskim korisnicima kako se ne bi doveo u pitanje dalji rad Glavne službe.

Poslanik SRS RS Milanko Mihajlica iznio je brojne zamjerke RTRS-u što ne prenosi zasjedanje parlamenta RS, zbog čega će ova stranka insistirati da se sjednice ubuduće budu prenošene

Mihajlica je rekao da se u Narodnoj skupštini RS mora raspravljati zašto Tužilaštvo BiH, a ne Specijalno tužilaštvo RS, vodi istragu o izgradnji Administrativnog centra RS.

"O tome se u parlamentu treba raspravljati i da se razjasni da li je riječ o najtežim oblicima kriminala ili o pritiscima Tužilaštva BiH na Vladu RS“, rekao je Mihajlica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE