• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prošao i izvještaj o saradnji sa Hagom

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Izvještaj o saradnji institucija RS sa Haškim tribunalom od 1. jula do 30. septembra 2008. godine.

 Prošao i izvještaj o saradnji sa Hagom Izvor: MONDO

Poseban naglasak dat je na ranije izvršeno lociranje i hapšenje bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

Obrazlažući poslanicima ovaj izvještaj, predstavnik Sekretarijata Vlade RS za odnose sa Haškim tribunalom Predrag Miličević podsjetio je da je 21. jula 2008. godine, prema zvaničnom saopštenju Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije u akciji bezbjednosnih službi sa područja Srbije, lociran i lišen slobode Radovan Karadžić.

On je rekao da je Karadžić u momentu lišenja slobode koristio identitet Dragana Dabića, njegovo hapšenje izvršeno je na području opštine Novi Beograd, a nakon što su ga uhapsili pravosudni organi Srbije, Karadžić je predat u nadležnost Haškog tužilaštva.

Miličević je rekao da je MUP RS nastavio aktivnosti na lociranju, hapšenju ili dobrovoljnoj predaji lica koja traži Haški tribunal.

On je istakao da su ove aktivnosti preduzimane u saradnji sa partnerskim institucijama BiH, EUFOR-a i NATO-a, Srbije, Crne Gore i istražiocima Haškog tribunala.

Miličević je podsjetio da su pripadnici EUFOR-a i NATO-a uz asistenciju MUP-a RS 15. jula 2008. godine izvršili pretres stambenog objekta Ljiljane Zelen-Karadžić na Palama, a 4. septembra 2008. godine pretres kuće i vikendice u Rogatici penzionisanog pukovnika VRS Petra Ješića na okolnosti njegove eventualne pomagačke uloge u skrivanju optuženih.

On je naveo da je Sekretarijat nastavio saradnju sa pet advokatskih timova radi pružanja stručne pomoći u pripremi odbrane optuženih Vujadina Popovića, Drage Nikolića, Momčila Krajišnika, Gojka Jankovića i Milorada Trbića.

"Sekretarijat je vršio kontinuiranu saradnju sa Ministarstvom odbrane BiH i bivšim Generalštabom VRS s ciljem pronalaženja raznih vrsta dokumenata za potrebe Haškog tribunala i advokatskih timova“, rekao je Miličević.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da "hapšenje Karadžića nije zasluga Vlade RS, već Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Srbije".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE