• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema Budžeta BiH do kraja godine

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak rekao je da su veoma male šanse da Budžet BiH bude usvojen do kraja godine, što nije dobro.

 Nema Budžeta BiH do kraja godine Izvor: MONDO

Lajčak je istakao da procedure ne dozvoljavaju usvajanje budžeta do kraja godine, ali da je važno da postoji "normalna i ozbiljna diskusija".

"Činjenica je da je Fiskalno vijeće stručan organ i da je donijelo realistične zaključke", rekao je Lajčak novinarima i dodao da svako može da traži dodatni novac, ali odakle da ga uzme.

On smatra da umjesto nerealnih zahtjeva za dodatna budžetska sredstva i zahtjeva da plate rastu 30 ili više odsto, treba više gledati u strukturu tog budžeta.

"Slažem se s tim da sredstva izdvojena za povratak u originalnom prijedlogu budžeta nisu dovoljna, jer ne možemo govoriti o povratku, a onda izdvajati samo 300.000 KM. S druge strane, tražiti teške milione koje nemamo isto tako je neodgovorno", istakao je visoki predstavnik.

On je rekao da umjesto toga, u situaciji kada se čitav svijet bori sa posljedicama ozbiljne finansijske krize i fabrike u BiH najavljuju smanjenje proizvodnje i plata radnicima, treba i političari koji predlažu budžet da ne razmišljaju o tome kako da se dopadnu svojim biračima.

Prema njegovim riječima, treba da se govori o tome kako pripremiti budžet koji je realan i izvodljiv, i kako novac usmjeriti u oblasti kojima je najviše potreban.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić smatra da prijedlog budžeta BiH za iduću godinu koji je uputilo Predsjedništvo BiH ne može u parlamentu dobiti potrebnu većinu glasova.

''Moramo voditi računa o tome da treba predlagati rješenja koja imaju realnu mogućnost da dobiju potrebnu većinu'', rekao je Lozančić novinarima u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma u Sarajevu.

On je podsjetio da ovako postavljen budžet značajno odstupa od onoga što su usaglasili Fiskalni savjet i Savjet ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković ponovio je ocjenu da je prijedlog budžeta dobijen od Predsjedništva neozbiljno koncipiran.

Prema njegovim riječima, ukoliko se u parlamentarnoj Komisiji za finansije i budžet uspije postići dogovor o vraćanju budžeta u okvir koji su predložili Fiskalni savjet i Savjet ministara, moguće je da on dobije potrebnu podršku poslanika.

''U slučaju da se u komisiji to ne riješi, neizvjesna je sudbina budžeta'', istakao je Živković, najavljujući spremnost SNSD-a da amandmanski djeluje na dobijeni prijedlog.

On je kao mogući prijedlog SNSD-a naveo da se 105 miliona KM koji nisu potrošeni u prošloj godini upotrijebi kao pomoć za ublažavanje ekonomske krize koja se očekuje, pri čemu bi entiteti raspodijelili ta sredstva.

''Tražićemo da novac, koji je za iduću godinu obezbijeđen za povratak izbjeglica, u ravnomjernom odnosu bude raspoređen za povratak i za ostanak'', dodao je Živković.

Šef Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović rekao je da poslanici ove stranke ne mogu biti protiv dijela budžeta koji se odnosi na povratak.

On predlaže da se sredstva potrebna za ovu namjenu obezbijede putem državnog kredita u iznosu od pola milijarde KM koji bi se, uz grejs period od dvije godine zbog očekivane ekonomske krize, vraćao narednih 30 godina.

''Dvadeset - trideset miliona godišnje nije strašno, a riješili bi najveći problem'', smatra Izetbegović.

Preglasavanjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Predsjedništvo je u srijedu, 10. decembra, utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu, koji je za 200 miliona KM veći od Nacrta zakona kojeg je utvrdio Savjet ministara BiH u iznosu od 1.436.894.000 KM.

Za ovakav prijedlog budžeta glasali su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, dok je Radmanović bio protiv.
 (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE