• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spomenik "dvanaest zvjezdica" Banjaluke

Dvanaest zvjezdica sa neba palo je, noćas na Vaš dlan, cijenjeni gospodine. Dvanaest zvjezdica s neba palo je… Šta su skrivile, cijenjeni gospodine?

 Spomenik "dvanaest zvjezdica" Banjaluke Izvor: MONDO

Spomenik za dvanaest beba koje su zbog nedostatka kiseonika preminule 1992. godine otkriće u ponedjeljak, 22. decembra braća i sestre umrlih beba ispred Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca RS Nedeljko Mitrović naglasio je na konferenciji za novinare da će spomenik imati posebnu simboliku, jer su bebe, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika, imale pravo na život, ali su se svjetski moćnici oglušili.

Sredstva za izgradnju spomen-obilježja obezbijedili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Administrativna služba grada.

"Spomenik je izrađen od visokokvalitetnog metala i visok je dva metra. Njegova simbolika je mnogostruka. Spoljni oblik podsjeća na prekinuti krug, što simbolizuje fetus, majčin zagrljaj, ali i prekinuti život, a unutar kruga je 12 elemenata, što je direktna asocijacija na 12 beba, ali i podsjećanje na mladi život kojem nije dopušteno da živi", rekla je Maja Milić-Aleksić, projektant idejnog rješenja spomenika.

Ona je dodala da spomen-obilježje sadrži i upitnik "koji uvijek i iznova postavlja pitanje zašto". Miloš Bajić, koji je bio načelnik Odjeljenja za dječije bolesti Kliničkog centra Banjaluka 1992. godine, podsjetio je da je u to vrijeme rođeno 14 beba kojima je bio potreban kiseonik, od kojih je 12 preminulo, dok su dvije bebe preživjele - jedan dječak sa teškim posljedicama i Slađana Kobas, koja je umrla nakon 14 godina.

"Bilo je strašno, vapili smo za pomoć, medicinski problem je bio rješiv, ali nismo imali čime, nije bilo kiseonika", rekao je Bajić i podsjetio da se ovo dešavalo od 22. maja do 19. juna 1992. godine.

On je istakao da će spomen-obilježje biti opomena da se nikome nikad ovako nešto ne dogodi.

Pilot Darko Mijatović rekao je da je nakon ovog tragičnog događaja, u teškim uslovima i pod stalnom vatrom sredinom juna 1992. u dva navrata helikopterom uspio da iz Beograda dopremi veću količinu kiseonika, koji je pomogao kasnije rođenoj djeci.

Na ovaj tragičan i nehuman događaj podsjeća i pjesma "Dvanaest zvjezdica", autora Mome Nikića.

"Dvanaest zvjezdica sa neba palo je, noćas na Vaš dlan, cijenjeni gospodine. Dvanaest zvjezdica s neba palo je… Šta su skrivile, cijenjeni gospodine?"

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE