• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osude RS zbog novog sajta Tribunala

Prezentacija redizajnirane web stranice Haškog tribunala izazvala je oštra regovanja u RS.

 Osude RS zbog novog sajta Tribunala Izvor: MONDO

Redizajnirana stranica Haškog tribunala (www.icty.org), koja je je predstavljena u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci, izazvala je oštro protivljenje i nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija iz RS i novinara srpskih redakcija, jer nijednom riječju ne spominje zločine nad Srbima u BiH.

Na web stranici se govori o trogodišnjoj "opsadi" Sarajeva od JNA, svjedočenjima Bošnjaka u Hagu, o zločinima koje su počinili Srbi, ali nisu pomenuti zločini nad Srbima.

Zbog toga su tokom izlaganja portparola Haškog suda i predstavljanja veb stranice novinari srpskih redakcija, među kojima i novinar Srne, demonstrativno napustili salu u kojoj je održavana prezentacija.

"Prezentacija redizajnirane web stranice Haškog tribunala, na kojoj su samo Srbi u BiH prikazani kao ratni zločinci, nastavak je političkog djelovanja ovog suda koji je još jednom pokazao da se bavi politikom, a ne pravom, čime prekraja istoriju Srba u BiH", rekao je Srni šef Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Staša Košarac.

"To je nastavak politike Haškog tribunala čiji je cilj da prikaže da je samo srpski narod činio zločine nad druga dva naroda. Niko nema pravo da minimizira srpske žrtve u proteklom ratu i da se igra sa istorijom srpskog naroda, pa ni Haški tribunal“, rekao je Košarac, dodajući da ništa bolji odnos prema srpskim žrtvama nije ni u Tužilaštvu BiH.

On je istakao da je osnovni nacionalni i politički interes Srba u BiH da zaštite svoj narod od prekrajanja istorije. Košarac je rekao da Haški tribunal uporno ignoriše činjenice koje govore o stradanju srpskog naroda u minulom ratu, podsjećajući da se to desilo u zapadnokrajiškim opštinama, Sarajevu, na Ozrenu, u Podrinju i svim drugim dijelovima BiH

On je rekao da je veoma loša poruka to što se na novoj veb stranici Haškog tribunala ponovo naglašava stradanje samo jednog naroda u BiH.

"Ne želimo da umanjujemo bilo čije žrtve, ali jednostavno imamo pravo da isključivo govorimo o stradanju našeg naroda u proteklom ratu“, napomenuo je Košarac.

"Redizajnirana veb stranica Haškog tribunala vrhunac je licemjerja i cinizma, koje dolazi od najvišeg sudskog tijela, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina" ,izjavio je Srni potpredsjednik Partije demokratskog progresa  Branislav Borenović.

"Veb stranica na kojoj su kao počinioci ratnih zločina u proteklom ratu predstavljeni samo Srbi, apsolutno neće doprinijeti pomirenju naroda na ovim prostorima, već će, vjerovatno, zakomplikovati situaciju i stvoriti dodatno nepovjerenje među svima. Haški tribunal je tako još jednom pokazao svoje licemjerje", smatra Borenović.

On je istakao da je takav pristup samo "kruna svega što se dešavalo kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina u BiH, jer pokazuje da je Tribunal najmanje radio na procesuiranju ratnih zločina nad srpskim narodom".

Borenović je naglasio da je tako stvorena vještačka slika da je u BiH žrtva samo jedan narod, što je, naglasio je, apsolutno neprihvatljivo.

"Napuštanje novinara medija iz Republike Srpske i negodovanje nevladinih organizacija na prezentaciji redizajnirane veb stranice Haškog tribunala, događaj je koji pokazuje na ono na šta se već godinama upozorava, u smislu pristrasnosti i jednostranosti u cijelom segmentu tretiranja ratnih zločina, a naročito od Haga, pa i Suda BiH, izjavio je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

"Nemoguće je graditi BiH nakon rata na taj način. Trebalo je izbjeći takve korake kao što je prezentacija. Ako već Haški trubunal ne može da radi po pravdi, ne treba o nepravdi da svjedoči na veb stranici“, ocijenio je Vasić.

Redizajnirana veb stranica Haškog tribunala, koja je je juče predstavljena u Administrativnom centru Vlade RS u Banjaluci, izazvala je oštro protivljenje i nezadovoljstvo predstavnika nevladinih organizacija iz RS i novinara srpskih redakcija, jer nijednom riječju ne spominje zločine nad Srbima u BiH.

Na veb stranici se govori o trogodišnjoj "opsadi" Sarajeva od JNA, svjedočenjima Bošnjaka u Hagu, o zločinima koje su počinili Srbi, ali nisu pomenuti zločini nad Srbima. Zbog toga su tokom izlaganja portparola Haškog suda i predstavljanja veb stranice novinari srpskih redakcija, među kojima i novinar Srne, demonstrativno napustili salu u kojoj je održavana prezentacija.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE