• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština RS reguliše prava izbjeglica

Narodna skupština RS preporučuje Savjetu ministara da pokrene aktivnosti na uspostavljanju fonda za pravičnu nadoknadu uništene imovine u RS

 Skupština RS reguliše prava izbjeglica Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je Informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, u kojoj se navodi da je ove godine za realizaciju projekata održivog povratka resorno ministarstvo predvidjelo 1.760.000 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Omer Branković rekao je, obrazlažući poslanicima Informaciju, da je Vlada odlučna da adekvatno riješi stambena pitanja svih korisnika kolektivnih vidova stanovanja, navodeći da u Srpskoj postoje 643 takve porodice.

Branković je rekao da će resorno ministarstvo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti stambenom zbrinjavanju socijalno ugroženih građana.

On je naveo da je ove godine za realizaciju projekata održivog povratka resorno ministarstvo predvidjelo 1.760.000 KM, od čega za finansiranje povratka u RS 1.200.000 KM, povratka u Federaciju BiH 310.000 KM i za povratak interno raseljenih lica 250.000 KM.

Skupština RS usvojila je Izvještaj skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika o održanoj tematskoj sjednici pod nazivom ''Problemi izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u RS'' i zaključke Odbora koji su na toj sjednici usvojeni u formi zaključaka Narodne skupštine RS, koji će biti objavljeni u ''Službenom glasniku RS''.

Parlament Srpske preporučuje Savjetu ministara BiH, Ministarstvu bezbjednosti i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH da izbjeglicama iz Hrvatske i formalno omoguće sticanje državljanstva BiH i zahtijeva od nadležnih organa BiH donošenje zajedničkog plana aktivnosti ''Mapa puta'' za rješavanje problema izbjeglica i raseljenih lica u regionu u skladu sa Sarajevskom deklaracijom od 31. januara 2005. godine.

Od Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS traži se da nastavi aktivnosti na smanjenju broja korisnika alternativnog smještaja, uz adekvatan smještaj sadašnjih korisnika ovog vida stanovanja.

Narodna skupština RS traži od Vlade RS da pripremi izmjene i dopune Zakona o prestanku primjene Zakona o korišćenju napuštene imovine, kojim će se regulisati obustava postupka u onim upravnim predmetima gdje je postupak prekinut radi rješavanja prethodnog pitanja kod nadležnih sudova, dodaje se u zaključcima Odbora.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović smatra da povratnici u RS nemaju velika prava, već daleko više obaveza u plaćanju potrebnih dažbina.

Murselović je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da je budžet ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS za narednu godinu smanjen za 1,5 miliona KM, dok je grant za povratak u RS ostao isti, što su, smatra on, nedovoljna sredstva.

Poslanik SRS-a Milanko Mihajlica rekao je da su izbjeglice iz Hrvatske u RS i BiH u najtežem položaju, jer ti ljudi nemaju državljanstvo BiH i onemogućeno im je ostvarivanje osnovnih ljudskih prava u Hrvatskoj, povratak imovine, stanova i obnove.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE