• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću i dokumenti o susretu sa Holbrukom

Vijeće Haškog tribunala naložilo Tužilaštvu da bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću objelodani svaki pisani sporazum o imunitetu.

 Karadžiću i dokumenti o susretu sa Holbrukom Izvor: MONDO

Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je Tužilaštvu da bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću objelodani svaki pisani sporazum koji posjeduje, a da je nastao na sastanku u Beogradu 18., odnosno 19. jula 1996. godine, na kome je bilo riječi da se Karadžić povuče iz javnog života, ali da zauzvrat ne bude krivično gonjen u Hagu.

Istim nalogom je zatraženo da Karadžiću objelodani sve bilješke i snimke sa tog sastanka. U odluci je navedeno da Sudsko vijeće smatra da bi bilo kakav pisani sporazum, kao i bilješke i snimci, mogli da "bace svjetlo na ponašanje optuženog poslije sastanka".

"Takav materijal mogao bi da bude uzet u obzir prilikom određivanja eventualne kazne", ističe se u odluci.

Povodom Karadžićevih tvrdnji da "nema sumnje da je ponuda data u ime SAD" i da se istovremeno može pripisati Tribunalu, sudije su zauzele stav da Karadžić nije precizirao u kakvom je obliku sporazum sačinjen, te da nije uspio da pokaže vezu

Između Holbruka kao mirovnog posrednika, UN i država članica ove organizacije, odnosno SAD i Tribunala.

Sudsko vijeće smatra da je već utvrđeno da bilo koji sporazum o imunitetu koji bi se odnosio na nekoga ko je pred Međunarodnim sudom optužen za genocid, za ratne zločine ili zločin protiv čovječnosti, nema značaja prema međunarodnom pravu, te da "ni njegov, ni mandat Tužilaštva ne mogu biti pod uticajem bilo kakvog navodnog obećanja Ričarda Holbruka".

Karadžić je od prebacivanja u pritvorsku jedinicu Tribunala u više navrata tražio da mu se objelodani sav materijal koji se odnosi na njegov navodni sporazum sa Holbrukom.

On je, takođe, najavio da će podnijeti prigovor zasnovan na tom sporazumu poslije odluke o tome da li će biti prihvaćen prijedlog za izmjenu optužnice protiv njega.

Bivši predsjednik RS insistirao je u svojim zahtjevima na "bliskoj vezi Haškog tribunala i američke Vlade u vrijeme sklapanja sporazuma" i da se na osnovu toga može potvrditi da se "Holbrukov sporazum može pripisati Tribunalu".

"SAD su istovremeno imale efektivnu kontrolu nad mirovnim sporazumom u BiH", naglašava Karadžić.

On se ovim povodom više puta obraćao i Sudskom vijeću i Tužilaštvu, koje je u svojim odgovorima isticalo da je "sporazum irelevantan, čak i ako se dokaže njegovo postojanje", ali i da će se povinovati odluci Suda ukoliko bude naloženo da se traženi materijal objavi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE