• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovor oko rješavanja slučajeva ratnih zločina

Radna grupa usvojila je danas konačni nacrt državne strategije za rješavanje slučajeva ratnih zločina, saopšteno je iz OHR-a.

 Dogovor oko rješavanja slučajeva ratnih zločina Izvor: MONDO

Ova strategija prvi put obezbjeđuje jasan i sveobuhvatan stav o mjerama i sredstvima potrebnim da se okončaju najsloženiji i najprioritetniji slučajevi ratnih zločina u roku od sedam godina, kao i ostali slučajevi ratnih zločina u roku od petnaest godina od trenutka usvajanja strategije, navodi se u saopštenju.

"Ova strategija će uspostaviti racionalan, koherentan i objektivan proces za rješavanje slučajeva ratnih zločina. Osiguraće transparentnost, što će kao razultat unaprijediti povjerenje javnosti u pravosuđe BiH", rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, koji je prisustvovao sastanku radne grupe.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak istakao je da je riječ o važnoj prekretnici za BiH, ali da još predstoji mnogo posla i da bi Savjet ministara trebalo da usvoji strategiju što je prije moguće kako bi njeno provođenje moglo započeti početkom nove godine.

On je izrazio čestitke za napore uložene u izradu ove strategije Tužilaštvu BiH i svim članovima Radne grupe koju su činili predstavnici tijela države, entiteta i Brčko distrikta nadležnih za oblast pravosuđa, provođenja zakona i ratne zločine.

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak proslijediće nacrt državne strategije BiH za rješavanje slučajeva ratnih zločina Savjetu ministara na usvajanje.

Savjet za provođenje mira je usvajanje ove strategije postavio kao jedan od pet ciljeva i dva uslova koji će pokazati da je BiH mirna i održiva država nepovratno na putu ka integraciji u EU.

Usvajanje strategije predstavlja preduslov za Savjet za provođenje mira da otpočne sa tranzicijom OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU, ističe se u saopštenju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE