• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kebo zatražio Hećinu smjenu

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo zatražio je smjenu federalnog ministra rudarstva i industrije Vahida Heće.

 Kebo zatražio Hećinu smjenu Izvor: MONDO

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo zatražio je smjenu federalnog ministra rudarstva i industrije Vahida Heće nakon njegove izjave da je Kebo uticao na Kantonalno tužilaštvo u vezi s Hećinom odgovornošću za aktivnosti u izboru strateških partnera u oblasti elektroenergetskog sistema.

Kebo je danas izjavio da povlači potpis sa Odluke o imenovanju Vlade FBiH i da je zatražio da prijedlog o Hećinoj smjeni federalni premijer Nedžad Branković dostavi predsjednici tog entiteta Borjani Krišto.

"Koliko je meni poznato iz medija, Finansijska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv više lica, među kojima je i Hećo, pa je paranoična izjava Heće da ga potpredsjednik Federacije progoni", izjavio je Kebo.

On tvrdi da nikada u javnosti nije pomenuo u negativnom kontekstu ime nijedne javne ili druge ličnosti, pa time ni Heće, niti je ikada kantonalnom tužiocu rekao bilo šta za elektroenergetski sektor.

"Sinoćnja izjava predstavlja klevetu protiv mene kao jednog od mandatara Vlade FBiH i šefova izvršne vlasti Federacije, kao i protiv kantonalnog tužilaštva", rekao je Kebo.

On smatra da je Hećo ovom izjavom pokazao nesposobnost javne komunikacije, neodgovornost i nedoraslost funkciji ministra, te pozvao premijera da smogne "nedostajuće snage i odlučnosti da rješava otvorena pitanja u Vladi koja više nije sposobna uspješno vršiti svoju ustavnu funkciju''.

Kebo smatra da povlačenje potpisa sa Odluke o imenovanju Vlade, iako ne proizvodi pravno dejstvo, ukazuje na političku i moralnu krizu koja je zahvatila dio Vlade, i poziva javnost i sve poslanike i delegate oba doma Parlamenta FBiH da shvate težinu krize i preduzmu mjere da se izaberu drugi ministri i nova vlada.

Hećo je sinoć, gostujući u emisiji "Tema dana" BHT 1, izjavio da je "potpredsjednik FBiH vršio uticaj na Kantonalno tužilaštvo oko njegove odgovornosti za aktivnosti u izboru strateških partnera u oblasti elektroenergetskog sistema".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE