• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obučavao Al Kaidine regrute

Državljanin BiH porijeklom iz Egipta, optužen je da je služio Al Kaidi kao instruktor za pravljenje bombi

 Obučavao Al Kaidine regrute Izvor: MONDO

Tarek el Savah (51), državljanin BiH porijeklom iz Egipta, optužen je da je služio Al Kaidi kao instruktor za pravljenje bombi u Avganistanu, uoči napada 11. septembra 2001. godine u SAD, saopšteno je u utorak iz Pentagona, prenose "Nezavisne novine".

Detalji optužnice protiv El Savaha objelodanjeni su u utorak uveče, u isto vrijeme kada su trojica Alžiraca napustili "Gvantanamo" i prebačeni u BiH.

Optužnica protiv El Savaha podignuta je prošle sedmice, ali je vijest o podizanju optužnice objavljena tek u utorak zbog, kako je navedeno iz Pentagona, sistemskih promjena u Glavnom štabu.

U slučaju da bude proglašen krivim, El Savah može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, posebno ako bude osuđen po tačkama optužnice koje ga terete da je služio Al Kaidi.

On je, navodno, obučavao Al Kaidine regrute neposredno prije napada 11. septembra, a uglavnom ih je obučavao za korištenje vatrenog oružja i montiranju eksplozivnih sredstava u kampu Osame bin Ladena, poznatom kao "Tarnak Farms" u Avganistanu.

Prema riječima tužioca, El Savah je "razvio i uspješno testirao" minu na daljinsko upravljanje koja je trebalo da bude korištena protiv američkih ratnih brodova.

Optuženi se tereti i da je napisao priručnik o pravljenu bombe na 400 stranica.

Na saslušanju prije četiri godine, El Savah je rekao da je devedesetih emigrirao iz Egipta u BiH kako bi branio muslimane, a služio je u sastavu bosanske armije.

U vrijeme kada su američki vojnici, neposredno nakon 11. septembra 2001. godine, ušli u Avganistan, on je radio sa talibanima i ranjen je, a zatim i zarobljen nakon vazdušnih napada na Tora Boru.

U optužnici stoji da se borio protiv američkih snaga u Bagramu, Kabulu i na kraju Tora Bori.

El Savah je na saslušanju 2004. godine odbacio sve optužbe, dodavši da je tokom boravka u BiH imao brojne šanse da napadne američke vojnike koji su bili u sklopu mirovne misije, pa nije ni pokušao, dok su američki vojnici, sa druge strane, u vazdušnom napadu pokušali da ubiju njega.

Još se ne zna da li će El Savah, koji se u zatvoru u "Gvantamu" nalazi od maja 2002. godine, imati advokata.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE