• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krivične prijave protiv premijera FBiH

Sedam krivičnih prijava je podneseno protiv Brankovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

 Krivične prijave protiv premijera FBiH Izvor: MONDO

Protiv premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i ministra energije, industrije i rudarstva Vahida Heće nadležnim tužilaštvima podneseno je 10 prijava za različita krivična djela.

Branković i Hećo jedini su zvaničniči u sadašnjem sastavu Vlade Federacije BiH protiv kojih je Finansijska policija podnosila prijave tužilaštvima, rekao je za "Dnevni avaz" glavni inspektor Federalne finansijske policije Zufer Dervišević.

List navodi da je sedam krivičnih prijava podneseno protiv Brankovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja pri donošenju odluka u vezi s elektroenergetskim sektorom i zbog afera u velikim preduzećima u BiH "Energoinvest" i "Energopetrol".

Za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja po Krivičnom zakonu BiH zaprećena je kazna od šest mjeseci do 10 godina zatvora.

Hećo se u dvije krivične prijave tereti za nelegalan odabir strateških partnera u elektroenergetskom sektoru. Protiv Heće je podnesena i krivična prijava u vezi s nelegalnim raspolaganjem imovinom preduzeća "Zrak".

U tim prijavama Hećo se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, nesavestan rad u službi i povrede ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti. Za ta krivična djela predvidjena je kazna od šest mjeseci do osam godina.

List navodi da, ako se uzme u obzir svih 10 krivičnih prijava, nadležni sudovi bi Heći i Brankoviću, ako ih proglase krivim, mogli izreći kazne od 50 do 100 godina zatvora.

(Beta/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE