• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag bi da sudi Karadžiću i Mladiću zajedno

Tribunal se suočava sa nezvaničnim krajnjim rokom da okonča sve parnice do 2012. godine, narastajućim troškovima, odlaskom osoblja...

 Hag bi da sudi Karadžiću i Mladiću zajedno  Izvor: MONDO

Haški tribunal se nada da bi bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić mogao da bude uhvaćen na vrijeme kako bi mu se sudilo zajedno sa "njegovim starim političkim liderom Radovanom Karadžićem", rekao je tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Ukoliko Mladić bude uhvaćen prije početka suđenja Karadžiću, slučaj protiv njega bi mogao "hitro da bude pripojen" Karadžićevom, a zajedničko suđenje obojici moglo bi da bude mnogo uspješnije, rekao je Bramerc novinarima u Hagu.

"To je jedino dobro rješenje", istakao je on i dodao da bi kombinovanje Mladićevog slučaja sa Karadžićevim vjerovatno bilo "pitanje dana".

"Svjesni smo potrebe da budemo što je moguće djelotvorniji", naveo je glavni tužilac.

Tribunal se suočava sa nezvaničnim krajnjim rokom da okonča sve parnice do 2012. godine, narastajućim troškovima, odlaskom osoblja i još dva ratna zločinca u bjekstvu: Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, dok se priprema za suđenje Radovanu Karadžiću optuženom za genocid, koje će početi sljedeće godine.

Bramerc je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN prošlog petka rekao da se saradnja Srbije sa Tribunalom poboljšala, ali da je potrebno još rada da bi se osiguralo hapšenje Mladića i Hadžića.

Osnovan 1993, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saopštio je da očekuje da okonča sve slučajeve do kraja 2010. godine, a žalbe do kraja 2011. Glavni tužilac je, međutim, priznao da bi njegov "rad lako mogao da se produži i na 2012."

"Nije moguće zamisliti da nam Savjet bezbjednosti neće dozvoliti da radimo posao koji smo mislili da radimo" i da će zatvoriti Tribunal prije nego što sva suđenja budu okončana, rekao je Bramerc i dodao da bi to bila "pravna katastrofa".

On je kao problem naveo i činjenicu da veliki broj osoblja Tribunala napušta radna mjesta, ali je istakao da je normalno "da kako se bliži kraj rada sudu, njegovo osoblje traži nove izazove".

Bramerc je od UN tražio dodatnih 16 miliona dolara budžeta za 2009. godinu. Budžet za 2008-2009. iznosi 339 miliona dolara.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE