• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transformacija OHR-a uz moguće provokacije

Predsjednik NSRS Igor Radojičić u 2009. očekivanja vezuje za transformaciju uloge međunarodne zajednice i OHR-a.

 Transformacija OHR-a uz moguće provokacije Izvor: MONDO

Pri tom se, kaže, mogu očekivati razne vrste provokacija od snaga koje se zalažu za ostanak OHR-a.

"Transformacija OHR-a i visokog predstavnika za BiH u specijalnog predstavnika EU sigurno će dominirati barem u prvoj polovini godine, a možda i duže, jer će se voditi rasprave i na domaćem i na međunarodnom terenu o ulozi i obliku međunarodnog prisustva u BiH", istakao je Radojičić u intervjuu Srni.

Radojičić očekuje da će one snage koje se zalažu za ostanak OHR-a i intervencionističku ulogu međunarodne zajednice biti spremne za razne vrste provokacija, kako bi se ostanak OHR-a isposlovao, zbog čega će, kako je naveo, biti ozbiljnih političkih turbulencija i izazova.

"Očekujem da će se ta transformacija desiti, jer je daleko više razloga za to, a već, na neki način, postoji i `mapa puta`, po kojoj bi to trebalo da se desi polovinom iduće godine", dodaje Radojičić.

On upozorava da ne treba puno očekivati od ustavnih promjena, jer je jedino realno da, eventualno, budu utvrđeni pojedini amandmani na Ustav BiH.

"Nema prostora niti uslova da se donese novi Ustav, jer nema saglasnosti unutar zemlje o njegovom konceptu. Teško će biti postići saglasnost i na pojedinim amandmanima, odnosno na tačkama na kojim se amandmani mogu utvrditi, a još će teže biti obezbijediti dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH", rekao je Radojičić i zaključio da se ne mogu očekivati suštinske promjene.

Govoreći o ekonomskoj krizi u narednoj godini, Radojičić je ukazao da su još nepredvidivi negativni efekti globalne ekonomske krize, tokom koje će sve vlade u BiH imati ozbiljnih problema i izazova da saniraju njene "raznorazne vertikalne i horizontalne posljedice", ali da Republika Srpska (RS) ima znatno povoljnije polazne osnove.

"Srpska je održala političku, institucionalnu i ekonomsku stabilnost u godini koja nimalo nije bila laka i u uslovima u kojoj je puno osporavana", naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, dominirali su pozitivni momenti u ekonomiji, a prva i najvažnija stvar jeste realizacija Razvojnog programa i njegovih projekata sa odobrenih više od 300 miliona KM, od kojih je realizovano više od 50 odsto sredstava.

On je kao posebno važan događaj apostroforao početak rada Rafinerije nafte Brod, kao kapitalnog projekata i sistema u ekonomiji RS, sa višestrukim pozitivnim očekivanim efektima i dodao da je važno napomenuti da je RS, prvi put u 13 godina godina mira, u martu pretekla Federaciju BiH (FBiH) po prosječnoj plati.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE