• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS i PDP formiraju vlast u Istočnom Sarajevu

SDS i PDP formirale su koaliciju na nivou grada Istočno Sarajevo na osnovu koje će imati skupštinsku većinu i formirati vlast na nivou grada.

 SDS i PDP formiraju vlast u Istočnom Sarajevu Izvor: MONDO

SDS i PDP bi u Skupštini grada trebalo da imaju zajedno 16 odborničkih mjesta od ukupno 31 - SDS 10, a PDP šest, navedeno je na konferenciji za novinare predstavnika SDS-a i PDP-a u Istočnom Sarajevu.

Koalicionim sporazumom predviđeno je da mjesto gradonačelnika pripadne PDP-u, a njegovog zamjenika i predsjednika Skupštine grada SDS-u.

Član Glavnog odbora PDP-a Zoran Tešanović rekao je da ovaj sporazum predviđa da Istočno Sarajevo u naredne četiri godine zaista postane jak administrativni centar i kao takav predstavlja okosnicu razvoja opština udruženih u grad i cijelog istočnog dijela RS.

Prema njegovim riječima, suština dogovora je da se napravi snažan grad i preraspodjela nekih nadležnosti, da se ono što se do sada pokazalo nefunkcionalno unaprijedi novim i boljim rješenjima.

On je kao primjer naveo da je potrebno da na nivou grada bude formirana agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

"Saglasili smo se da grad treba administrativno preurediti, da je potrebno napraviti i provesti strategiju razvoja. Smatramo ovu koaliciju kao podršku programu koji smo u predizbornom periodu promovisali, u kome tražimo da se grad zaista stavi na mjesto koje mu pripada i da bude snažan adiministrativni i privredni centar, jer to može s obzirom na resurse s kojima opštine koje su udružene u grad raspolažu", rekao je Tešanović.

Član Izvršnog odbora PDP-a Dragiša Delić rekao je da su ove dvije stranke sinoć potpisale partnerski ili koalicioni sporazum o prihvatanju principa i modaliteta za buduće funkcionisanje grada Istočno Sarajevo.

"Napravili smo plan i princip razvoja Istočnog Sarajeva i njegove ustavno-pravne pozicije u okviru Republike Srpske /RS/. SDS kaže da će prihvatiti ono što je PDP predložio", istakao je Delić i dodao da su saglasnost za koaliciju dali Predsjedništvo i Izvršni odbor PDP-a i predsjednik stranke Mladen Ivanić.

Prema njegovim riječima, Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ nije iskazao želju da sa PDP-om razgovara na partnerskim odnosima.

"Bili su isključivi da gradonačelnik mora da bude iz SNSD-a", pojasnio je Delić i dodao da su ove dvije stranke spremne da prihvate kao koalicione partnere i ostale partije koje prihvate dogovorene principe i modalitete fuikcionisanja grada.

On je naglasio da očekuje da će premijer RS Milorad Dodik učiniti sve da pomogne razvoju grada, bez obzira što stranka koju vodi neće činiti većinu u skupštini grada.

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač rekao je da je interes SDS-a da potpiše ovaj sporazum bio nastavak kontinuiteta upravljanja gradom.

"S ciljem poboljšanja administracije i na nivou grada i na nivou opština, spremni smo da u grad prenesemo i određene nadležnosti koje će pojednostaviti i pojeftiniti administraciju radi ravnomjernog razvoja opština udruženih u grad" - naglasio je Kovač i dodao da je koncept razvoja grada bio odlučujući u dogovoru ove dvije partije.

On je istakao da je bitno da na nivou grada budu formirana i dodatna preduzeća, te da je cilj da Istočno Sarajevo postane centar istočnog dijela RS zbog geografskog i ustavnog položaja.

Prema njegovim riječima, nije bilo razgovora o formiranju vlasti sa SNSD-om, jer im je, prema njegovim riječima, sugerisano iz vrha stranke da ne pregovaraju sa SDS-om.

On je najavio da se očekuje da će se sa konstituisanjem Skupštine grada u novom sazivu početi početkom naredne godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE