• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na stradanje 56 srpskih cvila

Na gradskom groblju u Foči služen je parastos za 56 srpskih cvila i vojnika koje su na Svetog Nikolu 1992. godine pobili muslimani iz Goražda.

 Sjećanje na stradanje 56 srpskih cvila Izvor: MONDO

Rodbina i potomci prislužili su svijeće i položili cvijeće na spomen-obilježje u fočanskom selu Jošanica, podignutom prije dvije godine.

"Nevine srpske žrtve, među kojima je bilo 37 civila, a među njima i troje djece - dvoipogodišnja Danka Tanović, te brat i sestra Dražen /10/ i Dragana Višnjić /12/ čekaju pravdu", rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Milika Radović.

Radović je podsjetio da su 19. decembra 1992. godine jake muslimanske formacije prešle rijeku Drinu iz pravca Goražda i napale 18 srpskih sela i zaselaka u rejonu Jošanice u kojima su Srbi slavili krsnu slavu Nikoljdan.

Zločinci su spalili 68 srpskih kuća, a 18 žena i djevojaka silovali i ubili. Među masakriranim mještanima Jošanice bio je i 98-godišnji Rade Pljevaljčić.

Pripadnici Prve drinske brigade Armije BiH iz Goražda, kojom je komandovao Zaim Imamović, pobile su čitave porodice Višnjića, Blagojevića, Stevanovića, Stojanovića, Ivanovića, Davidovića, Kulića, Mićevića, Škipina, Ikonića…

Samo iz srpske porodice Višnjić ubijeno je sedamnaestoro članova.

Predstavnici fočanske Boračke organizacije izrazili su nadu u spremnost Tužilaštva i Suda BiH da procesuiraju ratni zločin u Jošanici. Krivična prijava protiv zločinaca podnesena je Haškom tužilaštvu prije 13 godina, a 2001. godine dopunjena je novim svjedočenjima preživjelih.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE