• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa OHR-om BiH ne može u Evropu

Igor Davidović, novi ambasador BiH pri Misiji OEBS u Beču,rekao je da BiH neće dobiti status kandidata za prijem u EU, sve dok ima OHR.

 Sa OHR-om BiH ne može u Evropu Izvor: MONDO

Igor Davidović je poručio da ovu instituciju treba što prije zatvoriti.

"S tim u vezi postavlja se logično pitanje da li možemo dobiti status kandidata za prijem u EU ako u BiH imamo kontrolora koji ima bonska ovlašćenja. Naravno da to ne ide jedno s drugim i nećemo dobiti status kandidata, jer na koji način ćemo dokazati stabilnost institucija. Prema tome, ako nam je stalo do Evrope, onda vrata OHR-a treba da se ubrzo zatvore", rekao je Davidović.

Davidović, koji je i bivši pregovarač BiH sa EU o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji, rekao je za sutrašnji "Fokus" da je BiH od Evrope daleko onoliko koliko je daleko od momenta kandidature i prijema u ravnopravno članstvo.

"Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju učinjen je ogroman korak BiH na putu ka evropskim integracijama. Svaka nova faza koju ispunimo u planiranim rokovima vodi nas u punopravno članstvo EU. U sljedećih pet do šest godina jasno će se pokazati da li smo i u kojoj fazi vodili ubrzani ili usporeni proces tranzicije", rekao je Davidović.

On smatra da je realno da u idućoj godini BiH podnese zahtjev za kandidaturu, a da se u narednih godinu ili dvije može nadati statusu kandidata.

"Podnošenje zahtjeva za kandidaturu, a naročito pozitivan odgovor Evropske komisije, jeste nešto o čemu se s evropskim institucijama treba pregovarati", rekao je Davidović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE