• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Spajanje kantona vodi stvaranju trećeg entiteta"

Spajanje kantona u FBiH mogao bi biti prvi korak ka stvaranju trećeg entiteta u BiH, smatra predsjednik HSP Zvonko Jurišić.

 "Spajanje kantona vodi stvaranju trećeg entiteta" Izvor: MONDO


Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Zvonko Jurišić smatra da bi spajanje kantona u Federaciji BiH (FBiH) mogao biti prvi korak ka stvaranju trećeg entiteta u BiH.

"Mada entitetsko rješenje nije jedino, spajanje kantona mogao bi biti put, odnosno prvi korak ka trećem entitetu. To bi u svakom slučaju moglo biti jedno od rješenja, ali, naravno, ako ga prihvate sva tri naroda u BiH", ocijenio je Jurišić.

On je rekao da ga interesuje ravnopravnost sva tri naroda u BiH i da se ustavne promjene dese na teritoriji cijele BiH, a ne samo na jednom njenom djelu.

Govoreći o inicijativi predsjednika Republike Srpske (RS) Rajka Kuzmanovića i lidera HDZ Dragana Čovića o federalizaciji BiH, Jurišić je naglasio da bi to moglo da bude jedno od rješenja.

"Prijedlog o tri federalne jedinice je jedno od prihvatljivih rješenja. Hrvatske teritorije mogu se povezati kroz diskontinuitet teritorija, što smo uvrstili i u Kreševsku delkaraciju", rekao je Jurišić i dodao da su se stekli uslovi da svi to prihvate, pa čak i Bošnjaci.

On tvrdi da je sadašnje rješenje najlošija varijanta za BiH, jer je ekonomski nedorživa i nikada neće ući u EU i uvijek će biti problem.

Prema njegovom mišljenju, takvo stanje odgovara dijelu međunarodne zajednice.

Predsjednik HSP-a i premijer Zapadnohercegovačkog kantona smatra da nije dobro rješenje da Republika Srpska ostane jedna federalna jedinica, a da se u Federaciji BiH prave dvije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE