• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Pak za brže sprovođenje sporazuma iz Pruda

Milorad Dodik i Doris Pak saglasni za što bržu implementaciju Sporazuma iz Pruda.

 Dodik i Pak za brže sprovođenje sporazuma iz Pruda Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prenio je danas predsjedavajućoj Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Doris Pak da su vlasti u Srpskoj u potpunosti opredijeljene za evropske integracije i brži put BiH ka EU.

Premijer Srpske je izrazio uvjerenje da će evropske institucije pomoći BiH u daljim reformama, ali, kako je naglasio, bez ikakvog nametanja i zadiranja u unutrašnje uređenje BiH i njenu kompoziciju, kao što je to bio slučaj sa nametanjem reforme policije.

Dodik je rekao da se sa Pakovom saglasio da je potrebna brža implementacija Sporazuma iz Pruda za šta, kako je naveo, postoji podrška evropskih institucija i međunarodne zajednice.

"RS ostaje privržena Sporazumu iz Pruda, ne tražimo nikakve dopune ni izmjene, želimo da ga implementiramo, iako smo svjesni situacije o povećanju budžeta na nivou institucija BiH", rekao je Dodik i potvrdio da će u ponedjeljak, 22. decembra u Sarajevu razgovarati sa liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem, potpisnicima Sporazuma iz Pruda, kako bi dogovorili njegovu bržu implementaciju.

Premijer RS je poručio da svi u BiH treba da se založe za Sporazum iz Pruda i ispunjavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

"Apelujem na Doris Pak i Evropski parlament da ubrzaju bezvizni režim za građane BiH koji će ohrabriti njihovo povjerenje u evropske integracije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka Pakovom.

Dodik je pohvalio uravnotežen stav Evropskog parlamenta o stanju u RS i Federaciji BiH i veliki doprinos Pakove u tome i izrazio nadu da će i dalje pažnja evropskih parlamentaraca biti zadržana na BiH.

Premijer RS je rekao da je realno da u BiH postoje problemi, ali da oni moraju da se rješavaju.

On je konstatovao da suština problema nije u navodnoj nacionalističkoj retorici, kako to vide pojedini mediji u FBiH.

"Od te navodne retorike niko se nije potukao, ali smo imali primjer da je nakon utakmice Hrvatska - Turska u Mostaru teško povrijeđeno 20 ljudi", naglasio je Dodik i upitao zašto mediji u FBiH ne ispitaju taj društveni fenomen koji je doveo do povrede tolikog broja ljudi.

Naglasivši da je sa Pakovom razgovarao i o položaju povratnika u RS, Dodik je rekao da će Vlada Srpske učiniti sve kako bi povratnička domaćinstva dobila električnu energiju i bio im omogućen normalan život.

On je rekao da u Srpskoj ne želi da vidi neujednačen i nekorektana odnos pojedinih načelnika opština prema povratničkoj populaciji i pozvao sve koji žele da se vrate u RS da to učine.

"RS svim građanima garantuje bezbjednost bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost", zaključio je premijer Dodik.

Pakova je istakla da u određenim lokalnim zajednicama postoje načelnici koji moraju imati više razumijevanja za povratnike u RS, te apelovala na njih i sudove "da rade svoj posao".

Ona je poručila da se ne može desiti da Hrvati u pojedinim selima nemaju struje i da je po ovom pitanju naišla na razumijevanje premijera Dodika.

Pak: Silajdžić nije podržao ništa što bi doprinijelo boljem životu


Doris Pak je danas izjavila da nije vidjela ni jednu stvar koja bi doprinijela boljem životu građana u BiH, a koju je podržao član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Pakova je istakla da nacionalistička retorika političara u BiH u svakodnevnom životu ne pomaže nikome i da se od nje "treba što dalje držati".

"Ideološke rasprave i iluzije nisu dobre za budućnost bilo koga", rekla je Pakova novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa premijerom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

Pakova je izrazila zadovoljstvo što su se "političari u BiH dogovorili da usvoje budžet na vrijeme", ističući "povećanje budžeta od 34 odsto ne postoji".

"Veoma je mudro što će Parlamentarna skupština BiH usvojiti budžet", rekla je Pakova, dodavši da je usvajanje budžeta od ključnog značaja za BiH i EU.

Ona je istakla da je povećanje budžeta za 2009. godinu od 12 odsto u odnosu na ovu godinu, koje su dogovorili premijeri RS Milorad Dodik i Federacije BiH Nedžad Branković "vrlo mudar potez".

Pakova je ponovila da podržava sporazum iz Pruda, apelujući na njegovu brzu implementaciju i da "prvi dođe na red" zakon o državnoj imovini.

Ona je istakla da treba početi razmišljati o rekonstrukciji Ustava uz dogovor svih političkih faktora u BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Davor Čordaš i predsjednik Komiteta za jugoistočnu Evropu i poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak izrazili su zadovoljstvo dogovorom postignutim u Prudu i ocijenili da je neophodno njegovog brže provođenje.

U saopštenju za javnost navodi sa da je Pakova tokom susreta ukazala i na predstojeće ustavne promjene, problem dosadašnjeg funkcionisanja institucija, kao i potrebu racionalnijeg organizovanja uređenja države.

Čordaš je ocijenio da bilo kakvo ukidanje kantona i prenos ovlaštenja na opštinski nivo nije prihvatljivo za Hrvate, jer bi na taj način, kako je rekao, ionako ugrožena prava Hrvata, bila praktično ukinuta.

On je je ponovio da bi prijedlog HDZ BiH o uređenju BiH sa četiri federalne jedinice bio racionalno i funkcionalno rješenje za sve narode u BiH.

Govoreći o vraćanju oduzete imovine katoličkoj crkvi i problemu nedonošenja zakona o restituciji, Čordaš je rekao da je potpuno neprihvatljivo i sramotno što se imovina ni danas ne vraća, već se na toj imovini izgrađuju novi objekti.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o zaštiti osnovnih ljudskih prava pojedinaca kojima do danas nije vraćena imovina, dok se sudski procesi vode po desetak godina.

Potpredsjednik Srpske je rekao da se ne želi miješati u rad pravosudnih tijela, ali da je takvo stanje neprihvatljivo i da očekuje da će opštinski sudovi konačno naći snage da rade po pravdi i pravičnosti.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE