• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Svi smo mi "Milorad Dodik"

"Srpska bi trebalo da bude federalna jedinica sa širokim ovlašćenjima", rekao je Kuzmanović

 Kuzmanović: Svi smo mi "Milorad Dodik" Izvor: MONDO

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da model savremenih višenacionalnih federacija predstavlja uzor prema kome bi trebalo da bude uređena i BiH, a da bi RS trebalo da bude federalna jedinica sa dosta širokim ovlašćenjima i nadležnostima kao što je i predviđeno Dejtonskim sporazumom.

"Federalnom nivou vlasti (državi) trebalo bi dodijeliti one nadležnosti koje se efikasnije i jeftinije mogu obavljati na nivou zajedničkih institucija, prema inostranstvu, državama i asocijacijama. Sve ostale nadležnosti trebalo bi da pripadaju članicama federacije", pojasnio je Kuzmanović u intervjuu Srni.

Ocijenio je još da radikalnih promjena neće i ne može biti, te da sve što se bude preduzimalo u vezi sa promjenama Ustava mora biti postupno i uz punu saglasnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Predsjednik RS je istakao da je neophodno očuvati glavne principe i elemente na kojima počiva Dejtonski mirovni sporazum, a to su složeni oblik državnog uređenja, odnosno modernije uređena federacija, sa dva ili možda više entiteta, entitetsko glasanje i zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Govoreći o pritiscima na RS i njeno rukovodstvo koji dolaze iz nekih međunarodnih centara, računajući i Rafija Gregorijana, prvog zamjenika visokog predstavnika, Kuzmanović je poručio da se "varaju oni koji misle da će rušenjem predsjednika Vlade RS Milorada Dodika lako završiti sa RS".

"Kada je riječ o RS - svi smo mi Milorad Dodik, a RS je trajna ustavna i stvarna kategorija. I kao predsjednik Republike, u punoj mjeri, podržavam rad predsjednika Vlade RS", naglasio je Kuzmanović.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE