• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knaus: EU ne vjeruje BiH

"BiH ima gori imidž nego što stvarno jeste, međutim, ključ uspjeha je u rukama političara", poručuje Evropska stabilizacijska inicijativa.

 Knaus: EU ne vjeruje BiH Izvor: MONDO

U nedavno objavljenom izvještaju Evropske stabilizacijske inicijative (ESI) navodi se da bi 2009. godina mogla biti uspješna za Balkan ukolkio domaći političari iskoriste šansu koju imaju.

Priliku za to ESI vidi u tome što su Češka i Švedska, koje će naredne godine predsjedavati EU, naklonjene proširenju Unije.

" Ako napreduju Crna Gora i Albanija, zašto i Bosna i Hercegovina ne bi iskoristila istu šansu? Bio bi neuspjeh političkih elita u toj zemlji kada biste ostali iza susjednih zemalja. Crna Gora postoji kao nezavisna država tek dvije godine, Albanija je prije deset godina imala krah institucija. To su zemlje koje su imale mnogo problema, a sada napreduju ", kaže u intervjuu za sarajevski " Dnevni Avaz" Gerald Knaus iz ESI-ja.

Ističe da je ključ uspjeha u rukama političara BiH.

"BiH ima gori imidž nego što stvarno jeste. Naravno, imate bezbroj problema, ali imaju ih i Makedonija, Albanija i Srbija. O problemima u BiH govori se u međunarodnim medijima, i to pretjerano. Rezultat su relativno mala očekivanja u Evropi o napretku u BiH, i to je veliki nedostatak za BiH", kaže Knaus.

Od Srbije očekuje brz napredak, nakon što Mladić bude uhapšen, a od BiH, kaže, to rijetko ko očekuje.
Pretpostavlja da će Albanija možda već u januaru podnijeti zahtjev za članstvo.

"Kada "New York Times" objavi tekst u kojem piše da se u BiH govori o ratu, onda se vidi razlika s Crnom Gorom, koja istovremeno predaje zahtjev za članstvo u EU. Novinarima iz međunarodnih medija uvijek odgovorim da opasnost od rata u BiH nije veća nego na Kipru ili u Belgiji. Takav utisak postoji kod ljudi van BiH i naravno da se o BiH ne govori kao o mogućem kandidatu", dodaje.

Nije precizirao datum kada bi BiH mogla dobiti status kandidata, iako mnogi domaći političari spominju 2010. godinu.

"Nije bitno govoriti o datumima, važno je da političari rade. BiH može postati kandidat nakon podnošenja zahtjeva za članstvo, kada vlasti odgovore na hiljade pitanja koje Evropska komisija (EK) mora postaviti. Bez ovih koraka neće se ništa desiti", rekao je između ostalog "Avazu" Gerald Knaus iz ESI-ja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE